Yeni Kurulan Şirketlerde İş Analizinin Rolü ve Uygulanan Metodoloji

İş Analizi açısından, gelişmiş ve yeni kurulan şirketler arasında ciddi ve önemli farklar bulunur. Hali hazırda bir şirkette geliştirme yapmak ile henüz ortada bir sistemi olmayan firmalarda sistemi sıfırdan kurmak hem metodoloji, hem efor, hem çalışma ortamı olarak zorlayıcıdır.
İş Analizi, sistemin oluşturulması konusunda büyük rol oynar. Uzun süredir faaliyet gösteren ve belirli başlı temelleri oturtmuş firmalara kıyasla, yeni kurulan şirketlerde proje riski çok daha büyüktür. Projenin olumsuz sonuçlanması, yüksek oranda para ve zaman kaybına yol açabilir.

Yeni kurulan şirketlerde müşteride bu belirsiz ortamdan etkilenmektedirler. Müşteri her zaman isteklerinin tamamının karşılanmasını bekler, bu oldukça doğaldır. Ancak henüz ne ile karşılaşılacağı bilinmeyen bir durumda müşteri beklentileri de oldukça değişkenlik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse bugün “Talep Sistemi” müşteri tabanlı inşa edilmesi istenip sonradan müşteriyle tamamen bağımsız şekilde yönetilmek istenebilir.

İş büyük, proje kompleks, müşteri beklentileri oldukça değişken ancak zaman bir o kadar kısadır. Böyle bir ortamda müşteriye ihtiyaçlarını karşılayabilecek çözümler sunmak, doğru şeyleri istemesini sağlamak ve tatmin olacağı cevapları vermek, ürünü müşteriye sevdirmek, sahiplenmesini sağlamak projenin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Yeni kurulan şirketlerde, başarılı bir proje yönetimi ancak doğru bir İş Analizi ile mümkün olabilir ancak kilit nokta doğru metottur. Agile Metodu; müşteri isteklerindeki değişkenliğin çok olduğu, esnek bir çalışma ortamı sağlayabilmesi açısından en çok tercih edilen yollardan bir tanesidir. Agile Metodunun ana pensipleri şunlardır;

• Bireyler ve etkileşimler, süreçler ve araçlardan daha önemlidir.

• Çalışan bir yazılım, kapsamlı dokümanlara sahip olmaktan daha önemlidir.

• Müşteri ile işbirliği içinde olmak, sözleşme pazarlığı yapmaktan daha önemlidir.

• Sabit bir plana bağlı kalmak yerine, esnek ve cevap veren bir yapıda olmak daha önemlidir.

Yazar : Tunç OVACIK

Blog Kategorileri