Takım üyelerini motive etmek her zaman yeterli olmayabilir. Takım motivasyonu, bireylerin kendi kendini motive etmesinden daha etkili olamıyor.”
Ward,Tokyo AIG portföy ve yönetişim yöneticisi olmadan önce başka bir büyük finansal kurumda küresel sermaye piyasasında çalıştı. Orada hisse senedi ve bono piyasaları da dahil olmak üzere firmanın pazarlarla ilişkili maliyetlerini azaltmak adına oluşturulan bir projeyi denetledi. Proje takımının fiziksel sunucular yerine sanal sunucuları kullanarak maliyeti azaltabileceğini belirledi. Üst düzey yönetimin de desteği alındı ve 2012 yılında başlanılan projeye bir yıllık tahmini zaman çizelgesi kuruldu.
Maliyetin azaltılması için yapılan baskı, yürütme merciini memnun ederken yazılım geliştiricileri için sıkıntı yaratmaya başladı. Kurumda değişikliğe ve projeye karşı gelen bir direnç ortaya çıkmıştı. Ward bunu tespit etti; risk korkusu.
Değişim risksiz olmaz diyen Ward değişimin performans düşüklüğüne sebep olması halinde son kullanıcının ihtiyaçlarının karşılanamayacağını da vurguluyor. Üstelik zaten meşgul olan takımın yükünü daha da arttırmış oluyoruz.Sonuç olarak teslimatlarda sıkıntılar yaşamaya başlıyoruz.
Gecikmelerin yaşanması ve bütçe aşılmasıyla birlikte Ward bir öneri ile geldi;
Bir projeyi bir birime yıkmak yerine alt projelere bölerek herkesin sorumluluk altına girmesi gerektiği üzerinde durdu.
Orijinal plana bağlı kalırlarsa bütçede meydana gelecek açık ona bu değişimi yapması için bir destek niteliğindeydi. Ward bu sayede yasaklayıcı önlemler almadan, projenin maliyetini azaltabilmek için bir fırsat elde etti. Bu şekilde proje yaklaşık 2 yıl sürdü ama 1 milyon dolarlık bir bütçe şirket bünyesinde kalmış oldu.
Ward bunun gerçek bir proje kurtarma olduğunu ve bununla gurur duyduğunu belirtiyor.
Ward’ın ticaret ipucu:
Sorunlu projelerden öğrendiğim en önemli ders ekip üyelerinin üzerindeki tehdit unsurunu engellemek olduğudur. Sponsorların ve müdürlerin yaptığı baskıyı anlayarak, ekibe bunu yansıtmadan bir yol haritası çizmek gerek.