İşiniz bir ürün ve ya bir servis temin etmekse, işinizi büyütmeyi, istikrar ve kazanç sağlamayı düşünüyorsanız bazı projeleri yönetmek için değişik yollara ve yöntemlere ihtiyacınız olabilir. Birçok KOBİ proje yönetimi konusunda fikri olmayıp uzun vadede istikrarı ve büyümeyi yakalayamazlar. Bu yazı dizimizde proje yönetimi uygulamalarının işinizi büyütmeye yardımcı olacak 15 harika yolunu anlatıyor olacağız. İlk bölümde Proje Tahminleme, Doğru Proje Seçimi, Kaynak Planlaması ve Doğru Proje Planlamasından bahsedeceğiz..
1. Proje Tahminlerini Geliştirin
Birçok faktör proje çıktılarınızı etkiler. Fakat uzun dönem proje başarısı için en önemli belirleyiciler planlama ve tahminlemedir. Sektördeki birçok işletmeyi inceleyip, başarızılık nedenlerine baktığımıza tahminleme süreçlerindeki hataların en kritik noktalar olduğunu görürüz. Proje tahminlemeleri, size proje kaynak seviyelerinizi belirlemede tutarlı veriler sağlar. Basit bir proje tahminleme uygulayarak, projenizin kaynak kapasitesi üzerindeki etkilerini ve operasyon bütçeniz üzerindeki finansal etkileri kolaylıkla anlayabilirsiniz. Aynı zamanda proje tahminleme süreçleriniz, satış takımınızın ve proje yöneticilerinizin müşterilerinizle olan etkileşim yollarına ve iş tekliflerinizi standardize etmenize yardımcı olur. Bu sonuç verimlilik, müşteri memnuniyeti ve belirlediğiniz zamanda yapacağınız projelerin sayısı üzerinde pozitif bir etki yaratır.
Bkz. Projenizde Belirsizliklerin Önüne Geçin
2. Doğru Kaynakları Doğru Yerlerde Kullanma
Kaynak kapasitesi planlama, proje ve ya herhangi bir servis sağladığınız bir işte başarılı olmak için yapılan anahtar işlemlerden biridir. Kaynak kapasitesinezi doğru bir planlamayla yapılandırdığınız vakit, ürün veya servisnizi belirlenen tarihte teslim etmeniz kolaylaşır, anlık analizleriniz daha gerçekçi veriler yansıtır. Aynı zamanda müşteri beklentilerini daha iyi yönetmenizi, iş veriminizi geliştirmenizi ve maliyeti azaltmanıza fırsat verir. Küçük bir firma olmanıza rağmen, kaynak kapasitesi planlaması, firmanız için hayatı bir önem taşır. Aynı zamanda da büyüme planınız için önemli bir araç sağlar.
İlgili Makale: Kaynak Atamalarında Kullanacağınız 3 Teknik
3. Doğru Projeleri Seçin ve Öncelikleri Doğru Sağlayın
Proje önceliklendirme işletmeler için çok yararlıdır. Bu metot, projelerinizde akla uygun ve optimize edilmiş değişiklik talepleri için her birini önceliklendirmenize olanak sağlar. Aslında bakılırsa bu konu, büyüyen bir işte gerekli olan bir süreçtir. Proje süresince karşılacağınız zorlukların proje başarınıza zarar vermemesini ve kıt kaynaklarınızın kullanımında maksimum faydayı sağlamanıza yardımcı olur. Proje seçme ve önceliklendirme size kaynak, harcama talepleri ve potansiyel risklere karşı proje yatırımınızın dönüşünü hızlı- kolay belirlemenize ve tespit etmenize fırsat verir.
4. Projelerinizi Açık ve Tutarlı Bir Yolda Planlama
Bir projeyi başarılı bir şekilde teslim etmeyi garantilemek için proje başlatılmadan önce planlama süreci dikkatlice yapılmalıdır. Proje planlama, iş verimliliğinizi yükseltmeyi, işlerinizi, faaliyetlerinizi, rollerinizi, sorumluluklarınızı ve her bir proje için gerekli çıktılarınızı belirlemenizi sağlar. Temiz ve tutarlı bir metotla projenizi planlamak, başarısızlık ve hayal kırıklıklarından ve geç kalmış, zamanında yapılamamış projelerden kaçınmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda risk azaltma, tam zamanlama ve kritik noktaları sağlayarak, projelerinizi zamanında ve planladığınız bütçe çerçevesi içinde yapmanıza fırsat verir.
İlgili Makale: Projelerinizde Temel Çizgileri Kullanın
5. Kaynak Kullanımını Optimize Etme
Kaynak çizelgeleme, proje planlarının fizibilitesini yapmak için ve gerçekçi müşteri beklentilerini ayarlamak için önemli bir bileşen sağlar. Proje başlamadan önce proje yöneticileri kaynaklarını çizelgeye dökerek, özellikle kaynak kullanımını, görevleri ve iş paketlerini, kaynak kullanım uygunluğunu ve ya uygunsuzluğunu belirleyebilirler. Aynı zamanda proje yöneticileri bu sayede alternatif yaklaşımlarla, iş önceliklendirmesi ve trade off diye adlandırdığımız bir şeyi elde etmek için başka bir şeyden vazgeçme yaklaşımını değerlendirebilirler. Fazla kaynak gereksinimine sahip küçük yapılı şirketler için, kaynak çizelgeleme kaynak verimlilik seviyenizin optimize olmasını ve gelirinizin artmasını sağlar. Aynı zamanda yetenek, tecrübe ve lokasyon bazlı kaynakların daha hızlı bir şekilde atanmasını sağlar.
İlgili Makale: Dış Kaynaklarınızı Etkin Yönetin
Yazı dizimizin ilk bölümü burada son buluyor.. İkinci bölümde Takım Çalışması, Bütçeleme, Proje Çıktıları ve Ürünler-Servisler konularına değineceğiz. Görüşmek Dileği ile..
Proje Yönetimi ve İş Analizi Disiplinlerini Nasıl Entegre Edeceksiniz? Bu iki metodolojinin ortak yanları neler? Kafanızı kurcalayan bütün soruların cevabı bu e-kitapta! İndirmek İçin Tıklayın