Sprint Değerlendirme Toplantılarında Bitmemiş İşler

Bitti tanımı scrum metodolojisi için oldukça önemlidir. Çevik bir yöntem olduğu için nihai ürünün önceden belirlenmiş kriterler doğrultusunda çalışıyor olması şarttır. Bu nedenle sprint değerlendirme toplantılarında her zaman potansiyel teslim edilebilir ürünler hakkında konuşulur. Başka bir deyişle çalışan yazılım bir çevik prensip olduğu için takım öncelikle ürünün fonksiyonel olarak hazır olup olmadığına dikkat etmelidir.

Bilinen bir kuraldır ki sprint değerlendirme toplantısında takım sadece tamamlanmış işleri gösterir. Bu kural, takım gerçekten ortaya çıkardığı üründen fazlasını yaptığını düşünmesin hem de toplantı katılımcılarının potansiyel ürün ile ilgili kafası karışmasın diye çıkarılmıştır.

Önemli bir kural olsa da bu kural bazı durumlarda çevik olmak adına kırılabilir. Özellikle anahtar paydaşların nadiren bir araya geldiği sprint değerlendirme toplantılarında görüş toplayabilmek için büyük bir fırsat doğmuş olur. Netleştirilmesi gereken konular varsa takım, bitmemiş işleri göstermekten çekinmemelidir. Sonuçta çevik anlayış toplantı zamanlarını verimli kullanmayı vurgular.

Diğer taraftan, paydaşlar bazen yapılandan fazlasını görmek isteyebilirler. Takım üyeleri bahsedilen standart kuralı bilmek zorundadırlar. Bu kuralın uygulanması konusunda ısrarcı olmakta yani bitmemiş işleri sprint değerlendirme toplantısında göstermek hususunda özgürdürler. Kendi kendini organize edebilen bir oluşum olarak bu konuda izleyecekleri politikaları kendi iç disiplinleri ile sağlayabilirler.

Kısacası çevik illkeler zamanın değerini bilmeyi öğütler. Yarım işlerin gösterilmesi, paydaşlardan toplu bir geri bildirim alma noktasında fayda yaratacaksa takım bunu yapabilir. Buna rağmen, scrum kurallarına uyum noktasında kendi iç kontrol mekanizması doğrultusunda hareket ettiği için sadece tamamlanmış işleri göstermekte kararlı olabilir. Duruma göre çevik bir aksiyon alıp bu iki uç arasında dengeyi sağlamak scrum takımının vazifesidir.

Blog Kategorileri