Profesyonel Scrum Ürün Sahibi (PSPO I) Sınav Hikayesi – İkinci Bölüm

Bir önceki yazımda ürün sahibi rolünü sertifikalandıran PSPO I (Professional Scrum Product Owner) sınavının genel olarak içeriği, kimler için uygun olduğu, sınava başvuru sırasında hangi basamaklar ile karşılaşıldığı ve sınavda adayları nelerin beklediği gibi konuları ele almıştım (Profesyonel Scrum Ürün Sahibi (PSPO I) Sınav Hikayesi – Birinci Bölüm). Bu devam yazısında, PSPO sınavına hazırlanmak için nasıl bir yol izlenmeli, hangi kaynaklardan yararlanmalı gibi konular üzerinde yoğunlaşacak, ilk yazı sonrasında oluşan “peki ama bu sınava nasıl hazırlanacağız?” sorunuza kapsamlı şekilde cevap vermeye çalışacağım. Proje yönetiminden gelen alışkanlık ile bu yazımı bir “to do list” gibi maddelendirip aktarmayı tercih ettim. Size tavsiyem, aşağıdaki tüm maddelerin yanına tik atmış ve bu yazının birinci bölümünü dikkatlice okumuş olarak sınava girmeniz yönünde olacaktır.

  • İlk yazımda bahsettiğim gibi sınavın %70 i PSM I konuları ile ortak paydada buluşuyor. Eğer PSM I sahibiyseniz, bu sınava çalışırken, çıkarttığınız notların üzerinden bir kere daha geçin. Ancak bu sefer Scrum Klavuzunda yer alan her bir aksiyon ve kuralı “neden böyle yapıyoruz” sorusu ile irdeleyin. Bu sizin farkındalığınızı arttıracak ve yorum sorularında çok daha hızlı fikir yürütmenizde yardımcı olacaktır.
  • Scrum Klavuzuna 30 farklı dilde https://scrumguides.org/ linkinden ulaşabilirsiniz. Ancak sınava girmeden önce, tanımların çevirilerinde yaşanan karmaşayı yaşamamak için, kılavuzun İngilizce versiyonunu da mutlaka okuyun. Aksi taktirde Scrum Master’ın, sizin çalıştığınız Türkçe kılavuzdaki Süreç Yöneticisi kavramına denk geldiğini çözmeniz zaman alabilir. Tüm Scrum tanımlarını gözden geçirebilmeniz için sınava girmeden önce Scrum sözlüğüne de bir kere göz gezdirmenizde fayda var. https://www.scrum.org/Resources/Scrum-Glossary
  • https://kaczor.info/sites/default/files/Scrum%20on%20Mind%20Map.pdf linkinde yer alan Krystian Kaczor’un Scrum kavram haritasını ezbere bilmeniz gerekiyor. Bu tabloda Scrum’ın tüm kuralları, görev tanımları ve işleyişi tek bir tabloda mükemmel şekilde gösterilmiş.
  • Henüz bitirmediyseniz, Scrum Training Series’deki (https://scrumtrainingseries.com/) animasyonların hepsini bitirin. İnternetten bulabileceğiniz tüm videolu anlatımlardan çok daha başarılı bir kaynak olacakcheat Videolar ile ilgili tek handikap, bazı sayısal değerlerin doğru olmaması. Videoda geçen numerik tüm değerleri (bir scrum takımı kaç kişiden oluşur ya da Sprint Retrospective kaç saat sürer gibi) Scrum Guide’dan teyit edin. Bunun dışındaki tüm tanımlamalar ve akışı kafanızda oturtmanızda bu çalışma serisi size yardımcı olacaktır.
  • https://mplaza.pm/downloads/Scrum%20Training%20Manual.pdf üzerinden bulacağınız “The Scrum Master Training Manual”, okuduğunuz Scrum kılavuzunu tekrar edip, sonundaki örnek sorular ile kendinizi test edebilmeniz için güzel bir kaynak.
  • Firebrandtraining’in PSPO için hazırladığı eğitimin sunumu da çalışmanız için güzel kaynaklardan. https://www.firebrandtraining.dk/pdf/learn/scrum/scrum-psm-courseware.pdf linkinden erişebilirsiniz.
  • https://scrumreferencecard.com/ScrumReferenceCard.pdf linkinden edineceğiniz “Scrum Referance Card”, sınavda kopya çekebileceğiniz, her şeyi altı sayfada özetleyen bir kaynak.
  • Scrum.org’un da PSPO’ya giriş öncesi okumanızı tavsiye ettiği Robert Galen’ın “Scrum Product Ownership” kitabını mutlaka okuyun. Bu kitabı Amazon’dan tedarik edebileceğiniz gibi, internet üzerinden pdf formatını rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu kitap, Scrum yaşam döngüsünde gerçek hayatta başınıza gelebilecek çoğu konuda tavsiyeler verdiği için sınavda ciddi anlamda hayat kurtarıcı oluyor, şiddetle tavsiye ediyorum.
  • Eğer PSM I sahibi değilseniz, “Scrum Product Ownership” kitabı ile başlamak yerine, Gunther Verheyen’in “Scrum – A Pocket Guide” kitabı ile başlamanız çok daha doğru olacaktır. PSM I sahibi arkadaşlar için bu kitabı okumak, ilham verici olsa da öğretici olmayacaktır.
  • Her ne kadar Scrum forum da direkt sınav sorularını paylaşmak yasaklanmış olsa da; https://www.scrum.org/Forums üzerinden sorulan soruları kesinlikle inceleyin. Sınavda en zorlanılan sorular bu forumda mutlaka sorulmuş, üzerine tartışılmış oluyor. Gelebilecek soruları görmeniz ve kendinizi ölçebilmeniz açısından forumda tartışılan konulara göz gezdirmeniz çok faydalı olacaktır.
  • https://www.scrum.org/Assessments/Open-Assessments linkinden edinebileceğiniz Scrum Open ve Product Owner Open’ı mutlaka çözün. Developer Open’ı çözmek de fayda sağlayacaktır.
  • Benim bulduğum Scrum ile ilgili en tutarlı soruların olduğu ücretsiz kaynaklardan biri de https://wikimatze.de/scrum.pdf. İlk 50 sayfa Almanca olarak Scrum hakkında bilgi veriyor, ancak ellinci sayfadan sonra İngilizce olarak Scrum soruları, cevapları ile birlikte verilmiş.
  • Agile Alliance ve Scrum.org un kurucusu Ken Schwaber’ın https://blog.accentient.com/files/Schwaber-Reston.pdf linkinden ulaşabileceğiniz sunumu çevik yapıyı ve Scrum ı en güzel anlatan sunumlardan biri.
  • BurnDown ve BurnUp çizelgelerinin nerelerde ve nasıl kullanıldığı hakkında bilgi edinin. Scrum Guide da bu konuya hiç değinilmediği için özellikle belirtmemde fayda olduğunu düşünüyorum.
  • İnternette aratıp bulduğunuz ücretli-ücretsiz her soru kaynağını çözmeyin. Konu ile alakası olmayan, sizi yanlış yönlendirecek onlarca kaynak bulunuyor.

Yukarıda bahsettiğim yöntemler PSPO sınavında başarıya ulaşmanızda fayda sağlayacaktır. Kendi sınava çalışmam sırasında yönlendirici kaynak bulamamdan dolayı, PSPO sınavını anlattığım iki bölümlük yazımda (birinci bölüm için: https://www.linkedin.com/pulse/professional-scrum-product-owner-pspo-exam-story-i-ali?trk=prof-post) her ayrıntıya yer vermeye çalıştım.

Sınav ile ilgili her türlü sorunuzda benimle iletişime geçmenizden ve sonuçlarınızı yorumlar aracılığı ile benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.

Blog Kategorileri