Geçen ay yayınladığım yazımda; organizasyonlarda ürün sahibi rolünün konumlandırılmasından, bu konumlandırma sırasında yapılan yanlışlıklardan, Agile dönüşüm sırasında organizasyona ve Ürün Sahibi rolüne düşen sorumluluklardan bahsetmiştim. (Organizasyonlarda Ürün Sahibi Rolünün Konumlandırılması). Bu ay ise, ürün sahibi rolünü sertifikalandıran PSPO I (Professional Scrum Product Owner) sınavının genel olarak içeriği, kimler için uygun olduğu, sınava başvuru sırasında hangi basamaklar ile karşılaşıldığı ve sınavda adayları nelerin beklediği gibi konuları sizlerle paylaşacağım.
PSPO sınavı nedir, ne değildir?
Öncelikle belirtmeliyim ki PSPO I sınavı, aynı PSM I sınavı gibi, online olarak girdiğiniz, 60 dakikada 80 soruyu %85 başarı oranı ile cevaplamanız gereken bir sınav. Sertifikanın herhangi bir yenilenme gereksinimi ya da yenileme ücreti bulunmuyor. PSPO sınavını bir kere geçtiyseniz, Scrum.org siz sonsuza kadar Professional Scrum Product Owner olarak kabul ediyor ve https://www.scrum.org/Assessments/Certification-Lists linkinden ilan ediyor.
Ülkemizde ve dünyada PSPO I sahibi kişi sayısı, PSM I e göre oldukça az. Bu sebeple PSPO sınavı ile sertifikalandıracağınız bu yetkinliğiniz, size ciddi kariyer olanaklarını beraberinde getirecektir. Ürün Sahibi rolü, özellikle analistlik ve proje yönetimi alanlarında tecrübe sahibi olan kişilerin duruma yaklaşımına farklı bir perspektif getirerek, çevik ve esnek yapıda çözüm odaklı bir yaklaşım konusunda farkındalıklarını arttıracaktır. Ürün Sahibi rolü, tüm paydaşlardan proje gereksinimlerini toplayarak, gereksinimleri ve geliştirme takımın işlerini en yüksek değere taşımak gibi yönetsel ve iletişime dayalı bir görev tanımına sahip. Bunun dışında, Scrum’da var olan Split süresi, yapılacak işin önem puanlaması gibi değerler Scrum takımı tarafından belirlense de; bu değerlerin paydaşlar ile paylaşılıp, bu girdi bilgiler ve ihtiyaçlar doğrultusunda bütçe ve finansal çalışmalar da işin pratiğinde Ürün Sahibi’nin görevleri arasında yer almaktadır. Ürüne katılan değerin, var olan sınırlı kaynaklar ile optimum düzeyde buluşturulması ve bunu yaparken bir yönetici değil, takım üyesi sıfatı ile (yatay hiyerarşik yapı) yapmak, yönetsel kabiliyetlerin yanında liderlik özelliklerini de gerektirmektedir. Özellikle iletişim ve finansallar yönünden kendisini güçlü hisseden ya da gelişim alanı olarak bu iki konuyu kendisinde gören arkadaşlarımın, yaygınlaşan çevik yönetim kapsamında PSPO sınavı ile yetkinliklerini sertifikalandırmalarının, kendilerine kariyer yolunda da ciddi fırsatlar doğuracağını hatırlatmamda fayda var.
Sınav öncesi ve başvuru süreci
Gelelim genel olarak sınav hakkında bilgi ve sınava giriş sürecine; https://www.scrum.org/Assessments/Professional-Scrum-Product-Owner-Assessments linkinden sınavı, 200 Dolar’a (PSM I ‘den 50 Dolar daha fazla) satın almanız yeterli. Bu satın almayı yaptığınız gün içerisinde email adresinize bir şifre geliyor ve bu şifre ile dilediğiniz zaman aynı link üzerinde bulunan “Start PSPO I Now” butonu üzerinden sınavı alabiliyorsunuz. Ücret ödemesini yaptıktan sonra sınava giriş için herhangi bir süre sınırlamanız yok. Ben, gideceğim hedefi somutlaştırıp, hedefe ulaşabileceğim yolu kurgulayarak daha yüksek motivasyon sağlayabildiğim için; sınav ücretini yatırıp, o şekilde sınava hazırlanmayı tercih ettim. Belirlenen hedefi amaçlayan ilk aksiyonun, o sürece başlamakta çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum (Eğer spora başlama karar aldıysanız, o anda yerinizden kalkıp 10 mekik çekin. Kararı aldığınız anda eyleme başlamanız o işin yapılabilirliğini arttıracak ve konfor alanınızı zorlayana kadar erteleme ihtimalinizi azaltacaktır). Ancak gene de 200 Dolar karşılığında tek bir sınav giriş hakkınız olduğunu unutmadan, kendinize çalışmak için yeterli süreyi vermeyi ihmal etmeyin.
Sınavda bizi neler bekliyor?
PSPO I sınavının genel içerik olarak %70 oranında PSM I sınavının içeriği ile kesişiyor. Benim sınavımda PSM I sınavı ile hiç birebir aynı soru çıkmadı. Sınav, PSM I sorularındaki gibi tanıma dayalı bir sınav değil, daha çok yorum ve “best practice” ve “nice to do” konseptlerine dayalı bir sınav. Bu sebeple gerçek bir Çevik Yönetim tecrübeniz varsa, sınava bir adım önden başlarsınız.
Her ne kadar sınav online olduğu için açık kaynak bir sınava giriyor olsanız da; 60 dakikada 80 soru cevaplarken herhangi bir kaynaktan ya da Google’dan destek almanız mümkün olmadığını söylemem gerek. Sınavda takıldığınız soruları geçebiliyor ya da cevabı seçip, soruyu tekrar geri dönmek için işaretleyebiliyorsunuz. Sistem, sorulara verdiğiniz cevapları ve işaretlediğiniz soruları tek bir ekran üzerinde görmenizi sağlayan bir kontrol panelini de adaylarına sunuyor. Bu noktada naçizane tavsiyem, sınavın son sorusuna geldiğinizde, cevabı işaretlemeyip bir kenara not edin. Süre ve sınav stresi ile işaretlediğiniz sorulara geri dönerken yanlışlıkla sınavı bitir seçeneği seçilebiliyor. Boş soru olduğunda, bir doğrulama basamağına daha tabi olacağınız için riski azaltmış olursunuz.
PSPO sınavına hangi kaynaklardan hazırlanmanız ve kaynaklarda nelere dikkat etmeniz gerekir gibi konuları ele aldığım kapsamlı bir devam yazısını önümüzdeki ay yayınlayacağım. Bunun dışında, PSPO sınavı ile ilgili her türlü sorunuzda benimle iletişime geçmenizden ve sonuçlarınızı yorumlar aracılığı ile benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.
Yazar : Ali SARAÇOĞLU