Professional Scrum Master I – PSM I Sertifikası Hakkında

AGILE & SCRUM; Bu ikili yazılım dünyasının yeni trendi olma yolunda büyük bir hızla ilerliyor.

Bu yazımda sertifikasyonlara önem veren arkadaşlara bazı bilgiler vermek istiyorum. Özellikle sertifikasyon süreci ve sertifikasyon sınavları ile ilgili internette kaynak bulmak oldukça zor. Ben de bu yüzden PSM I sertifikası assessment süreci hakkındaki bir yazının sizlere daha faydalı olabileceğini düşünerek bu konu üzerine eğilmek istedim.

Nedir Bu PSM I ?

Öncelikle PSM I sertifikasının dünyada oldukça popüler olduğunu ve Türkiye’de de saygınlığının giderek arttığını belirtmek isterim. Scrum sertifikasyonu, scrum.org ve ScrumAlliance.org adlı iki organizasyon tarafından gerçekleştirilmektedir. Aslına bakarsanız ikisi de benzer sertifikasyonları sağlamaktalar. Ben bu yazımda Scrum.org sertifikasyon sürecinin nasıl olacağından bahsedeceğim. Scrum.org sertifikasyonları, Scrum rollerine göre isimlendirilmiştir. Örneğin Scrum Master sertifikasyonu aldığınızda, “Professional Scrum Master” olursunuz. Belirli ücretler karşılığında, Scrum.org‘un sağladığı sınavlara online olarak katılabilir ve sertifikanızı alabilirsiniz. Scrum.org‘un sağlamış olduğu sertifikaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Professional Scrum Master I ve II (PSM)
  • Professional Scrum Product Owner I ve II (PSPO)
  • Professional Scrum Developer (Java ve .NET) (PSD Java ve PSD .NET)
  • Professional Scrum Developer Java Trainer (PSDT Java)
  • Professional Scrum Developer .NET Trainer (PSDT .NET)
  • Professional Scrum Master Trainer (PSMT)

Gelelim PSM 1 Sınavının Özelliklerine

PSM 1 sınavı çoktan seçmeli 80 sorudan oluşmakta. Başarılı olabilmeniz için 80 sorudan %85 başarı, yani en az 68 doğru yapmanız gerekiyor. Sınava internete bağlı herhangi bir bilgisayardan girebiliyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey scrum.org‘a üye olmak ve herhangi bir eğitim programı almadıysanız 150 dolarlık sınav giriş ücretini ödemeniz. Eğer bir eğitim almış iseniz -genellikle bu eğitim programına 150 $ lık sınav ücreti dahil edilmiş olur- evinizden, iş yerinizden ya da dilediğiniz farklı bir ortamdan sınava kendi başınıza girebilirsiniz. Size sınava giriş için bir şifre maili gelecek ve bu şifre ile PSM I sınavına giriyor olacaksınız.

Agile ve Scrum Eğitimi

AMAN DİKKAT !

Sınav süresi yalnızca 60 dakika. İnternet bağlantınız koptuğu anda sınav için süreniz devam edecek. Dolayısıyla internet bağlantınıza güvenebileceğiniz bir lokasyonda sınava girmeniz çok önemli.

Sınava Nasıl Hazırlanmalı ?

İnternette yaptığınız araştırmalarda birçok farklı yöntem ve sınav için okumanız gereken birçok kitap önerileri görebilirsiniz. Bu kitapların hepsi scrum felsefesini anlayabilmek için çok önemli ve kesinlikle okunması gereken kitaplar. Ben bu yazımda sertifika konusunda aceleci olanlar için AGILE bir sınav hazırlık programı yayınlayacağım 🙂 Ama zamanı olanlar sınavdan önce bu kitapları tabiki okuyabilir; kesinlikle faydalı olacaktır.

Gelelim AGILE hazırlık programımıza. Yaklaşık 2 hafta süren aşağıdaki programı uygulamanız durumunda sınavı geçmeniz oldukça kolaylaşacak.

1. Agile metodolojisi ile ilgili bir eğitim alınması: Eğitim almadan da sınava girebilirsiniz; ama şahsi fikrim en az 2 günlük bir eğitimi mutlaka ama mutlaka alın, işiniz çok daha kolaylaşacaktır.

2. Scrum guide ı ingilizce ve türkçe olarak en az 3’er kez okuyun. (2 gün)
İng: https://www.scrumguides.org/scrum-guide.html
Türkçe: https://www.scrumguides.org/download.html

3. 
Scrum.org da yer alan open assessment da 5 kez ardarda %100 yapana kadar tekrar tekrar çözün. Bu soruların bazıları birebir olarak gerçek sınavda karşınıza çıkıyor. (3 gün)
https://www.scrum.org/Assessments/Open-Assessments/Scrum-Open-Assessment

4. İnternette bulabileceğiniz gerçeğe yakın deneme sınavlarını en az 3 kez aklınıza iyice işlenene kadar çözün. (3 gün)

5. Scrum.org daki forumların okunması: Sınavda en çok işinize yarayacak ama çalışma süresinde size en çok zaman kaybettirecek bölüm burası. Forumda yapılan yorumları okumak çok önemli. Sorular ve yapılan yorumların nedenlerinin iyice irdelenmesi gerekiyor; çünkü sınavda forumda yer alan soruların çok benzerleri de çıkabilmekte. O yüzden forum, forum, forum ! (3 gün)

6.https://www.scrum.org/Assessments/Open-Assessments/Scrum-Practitioner-Open-Assessment da yer alan 15 soruluk sınavdan 3 kez üstüste en az 14/15 yapabilmek (5. Maddedeki sorulara iyi çalışırsanız bu soruları yapmak oldukça basit gelecek). (2 gün)

VE MUTLU SON 🙂

Çalışmalarınızın karşılığında sınavı geçmek ve sonucunda adınıza düzenlenmiş sertifikayı almak müthiş bir duygu. Sizlerin de bunu artık kolaylıkla başarabileceğinize inancım tam. Çalışma programımı uygulayan arkadaşlar, sınavındaki başarı durumu ve önerileri ile ilgili olarak beni bilgilendirir ise çok mutlu olurum. Sınava girecek arkadaşlara sonsuz başarılar dilerim.

Blog Kategorileri