PMI Gelecek Yıl PMP Sınavında Değişikliğe Gidiyor

Bir önceki açıklamada 16 Aralık 2019 itibariyle yeni kapsam ve çerçeve üzerinden (content outline) PMP sınavının yapılacağını duyuran PMI, yeni sınav içeriğine hazırlık yapmak için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu düşünen kayıtlı eğitim sağlayıcılarının (REP) geri bildirimleri neticesinde bu tarihi öteleyerek 1 Temmuz 2020 olarak yeniden belirledi.

Değişen nedir?

Proje yönetimi profesyonelleri her geçen gün daha fazla ve çeşitli beceri ve yaklaşımlara ihtiyaç duyuyor. PMP sınavı da aynı bu meslek gibi sürekli gelişmek ve değişime ayak uydurmak zorunda. Bu bağlamda PMP sınavı söz konusu değişiklik ile birlikte üç yeni alana odaklanacak:

  1. İNSANLAR (PEOPLE)- etkili bir şekilde bir proje ekibine liderlik etme ile ilgili becerileri ve etkinlikleri vurgulamak
  2. SÜREÇLER (PROCESS)- bir projeyi yönetmek için gerekli olan teknik yönleri güçlendirmek
  3. İŞ ORTAMI (BUSINESS ENVIRONMENT)- projeler ve organizasyon stratejisi arasındaki bağlantıyı vurgulamak

Bu 3 alan da öngörücü (predictive), çevik (agile) ve karma (hybrid) yaklaşımları içerecektir. Değişiklik ile ilgili detaylı bilgiyi 

https://www.pmi.org/-/media/pmi/documents/public/pdf/certifications/pmp-examination-content-outline-july-2020.pdf?v=d2061dbc-3a3a-4cf0-bb67-7e8e0429f8f8

adresinde bulabilirsiniz.

Proje çıktılarının elde edilmesi için artık daha çeşitli yaklaşımlar uygulanmaktadır. Bu gerçeğe uygun olarak PMP sınavı soruları da bu değişiklik ile birlikte hem öngörücü (yaklaşık % 50) hem de çevik / hibrit (yaklaşık% 50) yaklaşımları kapsayacaktır.

Sınav sonuç ve değerlendirme kategorileri de bundan böyle 5 adet süreç grubuna göre değil, bu değişime paralel bir şekilde artık yukarıda belirtilen 3 alana göre belirlenecektir.

PMP sınavı neden değişiyor?

PMI her 3 – 5 yılda bir mesleğin nasıl ilerlediğini, ortaya çıkan trendlerin etkisini ve proje yöneticilerinin sorumluluklarının nasıl değiştiğini anlamak için araştırma yapar ve buna göre bilgi birikimini (Body of Knowledge) ve sınav çerçevesini (content outline) günceller. Bunun için dünyanın dört bir yanındaki önde gelen kuruluşlardan gelen profesyoneller ile geleceğin PMP’sini tanımlamak için birlikte çalışır. Proje Yönetimi konusundaki teorik ve pratik bilgiler ile yeni trendleri ve yılların tecrübesini harmanlayarak kendine yön verir.

Yazar : Sabri POLAT

Blog Kategorileri