Paydaş Yönetimi- Rakipler Paydaş mıdır?

Proje paydaş listesini belirlerken bu konu birçok proje yöneticisinin kafasını karıştırmaktadır. Proje yönetimi çevrelerinde bununla alakalı iki cevapla karşılaşmaktayız. İlk cevap bize rakiplerin kesinlikle paydaş olduğunu,  ancak negatif paydaşlar arasında yer aldığını söylemektedir. İkinci cevap ise rakiplerin paydaşlar arasında yer alamayacağı yönündedir. 

Peki, bu iki cevaptan hangisi doğru? Bu iki cevaptan ikisi de tam olarak doğru değildir, daha doğrusu projenin doğasına göre değişkenlik gösterebilir. 

Paydaş Kimdir?

Projenin her hangi bir safhasında sürece dahil olan yada bu sürecin çıktılarını dolaylı olarak etkileyen ve proje çıktılarından olumlu yada olumsuz etkilenen kişi, kurum ve organizasyonlardır. 

Rakip Kimdir?

Aynı sektörde, pazardan daha fazla pay almak isteyen grup ya da organizasyonlardır. 

Rakiplere paydaştır ya da paydaş değildir demek çok anlamlı değildir. Her proje kendine özgündür ve buna bağlı olarak proje tanımı ve analizde özgün olmalıdır. Paydaşlar pozitif, negatif veya nötr olabilir. Bu durum projeye bağlı olarak değişir. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda rakipleri negatif paydaşlar olarak düşünebiliriz. Ancak unutmamalıyız ki bu durum projenin yapısıyla alakalıdır.

Örneklerle açıklayalım.
 
Sadece Müşteri ile görüşülen bir projede 

Direk müşteri ile görüşüp projeyi bitirdiğimiz için burada rakip dâhil olamıyor. Bu durumda rakibin pozitif ya da negatif hiçbir etkisi yoktur.

Bir otoyol Projesi rakip firmaya karşı kazanılıyor

Burada rakip firma ile birebir rekabet içinde olduğumuzdan rakip firma, otoyol projesini almamamız için karar verici merciyi etkileyerek zorluklar çıkartabilir. Bu durumda rakip negatif paydaştır.

Otoyol projesinin kazanılması ancak aynı zamanda rakip firmanın otoyolun elektrik tesisi projesini alması

Bu durumda elektrik tesisinin bir an önce bitmesi, bizim projemizin de hızlı ilerlemesini sağlayacağı için burada rakip pozitif paydaş olarak görünür.

Blog Kategorileri