Günümüzde, dünyamız ve insanlık nasıl bir hızla değişiyorsa, iş dünyasının da bu değişime ayak uydurması çok önemli. Değişime ayak uydurmamak artık sonun başlangıcı değil, ta kendisi. Bir zamanların efsanesi, hepimizin sahip olduğu bir dev değişime ayak uyduramayarak Microsoft tarafından satın alındı ve gerçekleştirilen konferans Nokia CEO’su Rajeev Suri’nin şu sözleriyle bitti; “yanlış hiçbir şey yapmadık, fakat her nasılsa kaybettik.”
İşte değişim bu kadar önemli bir hal almışken, gereken değişimi ne zaman gerçekleştireceğiz? Değişime şirket veya proje olarak hazır durumda mıyız? Çalışanlarımız bu değişimi nasıl karşılayacaklar ve adaptasyonlarını nasıl sağlayacağız? En az motivasyon kaybıyla değişimi nasıl gerçekleştirebiliriz? Planladığımız değişim ne kadar sürecek?
Bu ve bu gibi birçok sorunun cevabı, operasyon ile ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olmanın yanında, operasyona katkı sağlayan diğer çalışanları, iş akışını ve bu iş akışının ne şekilde yürüdüğü ve çevresel faktörler gibi hemen hemen her konuya hakim olmayı gerektiriyor. İşte, İş Analisti tamda bu hakimiyetin olduğu noktada devreye giriyor.
Operasyona herhangi bir konuda katkı sağlayacak fikirlerin geliştirilmesinde ve uygulanmasında, karşılaşılan problemlerin ve fırsatların anlamlandırılmasında ve çözüme yönelik adımlar atılmasında iş analistinin payı çok büyük ve giderek de büyüyor. Peki neden?
Çünkü, proje sonuçları hiç de tatmin edici olmayabiliyor. Hedefleri tutturamıyoruz. Neticesinde hem para hem zaman hem de motivasyon kaybı yaşıyoruz. Peki bu kayıpları nasıl en aza indireceğiz? Hedefleri nasıl yakalayacağız? Motivasyonumuzu geri nasıl kazanacağız? İşte bu soruların cevabı iş analistinizde saklı olabilir.
Dış kaynak kullanımı (outsourcing) , iş analistine bir diğer ihtiyaç sebebi ve bu ihtiyaç giderek artıyor. Outsourcing yapmanın faydalarından bir kaçı ise harcamaları azaltmak, daha efektif çalışmak, yeni teknolojilere açık olmak, araştırma,geliştirme sayılabilir. Bu sebepler de bir İş Analisti’ne ihtiyacın ne kadar fazla olduğunu açıkça gözler önüne seriyor.
Taleplerin fazlalığı sebebiyle tam randıman alamıyoruz. Birisinin bu talepleri önceliklendirmesi ve hızlandırması lazım. Bunu acaba kim yapabilir?
Süreçlerin optimizasyonu , gereksinim analizleri, iş kuralları, bilgi teknolojileri ve sistemleri ve kısacası verinin olduğu her yerde iyi bir iş analisti hemen hemen her konuda size destek verecektir.
Evet verinin olduğu her yerde. Çünkü bir analistin en yakın arkadaşı veridir. Anlamsız sonsuz verinin içinden (big data), işimize yarayacak veriyi bulup cımbızla çıkarmak (data mining) ve bunu şirket ya da operasyonun yararına kullanmak artık işimizin en önemli parçası.