İş analisti nedir, ne yapar ya da iş analisti ile ilgili daha detaylı yazılara girişmeden önce, konunun özüne en uzak pencereden bakarak neyi, neden yapıyoruz, nasıl yapacağız sorularına cevap bulmak ve bu kısma biraz anlam katmak isterim.
Aslında bu mesleğe ilk adımımı bu işe uzun yıllarını vermiş ve benimde özel bir bankada çalışma fırsatı bulduğum Hintli bir patronum ile tanışarak atma fırsatı buldum. Disiplin ve özverili çalışmayı kendisine felsefe edinmiş bu adam; gerçek bir iş analisti kavramı için örnek teşkil ediyordu. İşte onunla çalışma sürem boyunca edindiğim bilgilerin kaynağı bu üç soruya dayanmaktadır;
NE ?
Sorman gereken ilk soru. İşte bu kadar basit. Yani ister yeni projeye başla ister iş biriminden gelen bir şikayet / istek olsun öncelikle “Ne” sorusunun sorarak; problemin yahut isterin tanımlanması gerekmektedir.
Asla tam olarak anlaşılmayan hiçbir işe girişilmemelidir. Bu genel felsefen olmalıdır. Kafanda yer alan netleştirilemeyen en ufak bir soru işareti dönüp dolaşıp mutlaka ilerde karşına çıkacaktır. Bir iş analisti olarak nedir diye sormak en doğal hakkın olup, işe başlamadan önceki evre için kaçınılmaz bir basamaktır.
NEDEN ?
İşin özünü yine tam anlamıyla kavrayabilmek için ikinci diğer soru ; neden yapıyorum. Yani üzerinde çalışacağım bu proje neden gerekli ya da diğer basit anlamda bu ister kime ne fayda sağlayacak ? İş biriminden gelen talepleri çok kabaca 2 kategoriye ayırdığımızda; birincisi yasal otoritelerin şart koştuğu ve iş birimlerin bundan dolayı uymakla yükümlü olduğu şartlardan doğan talepler, ikincisi; ilk faktörün dışında gelişen tamamen piyasa şartlarından dolayı firmaların gereksinim duyduğu ihtiyaçlardır. Neden sorusunu sorduğumuzda 2 faktörden hangisi geçerliyse yanıt almak zorundayız. Yasal koşullardan dolayı oluşan taleplerde işin nedeni yalın bir şekilde belirlenebilirken, tamamen piyasa ihtiyaçlarından dolayı firmaların gereksinimlerinde mutlaka ortada bir yarar olmalıdır. Bu yarar ister ölçülebilir ister ölçülebilir olmasın, iş analisti tarafından gereksinimin nedeni doğru bir şekilde anlaşılıp, gerçekçi bir bakış açısı kazandırmalıdır.
NASIL ?
Ve son olarak geldik işin temel anlamda sorularımız da ki en son kısmına. Bu bölüm gereksinimin iş birimi ile etraflıca konuşulup anlaşıldığı noktadan sonra gelmekte olup en başta sorduğumuz bu iş nedir ve neden gerekli sorularına gerçek anlamda yanıt aldığımızda devam etmemiz gereken önemli bir maratondur, yani çözüm kısmı. Bir iş analistinden beklenen sorunun anlaşılması ve en uygun çözümün sunulmasıdır. Yukarıda bahsettiğimiz detaycı, analitik ve disiplin sahibi bir iş analistinin; sorun için en uygun çözümü bulmaması ise kaçınılmazdır.
Bu yazımda iş analisti için en önemli 3 soru olan Ne, Neden ve Nasıl sorularından oluşan “3 N” kuralını çalışırken dikkatimi çektiği Hint felsefine dayandırarak anlatmaya çalıştım.
Bir sonraki yazımda iş analizi ve test süreçlerine değinerek bu konuda iki kavram arasındaki ilişkileri anlatmaya çalışacağım.
Yazar : Bulut YARDIMCI