Projelerin en belirgin özelliği belirsiz olmalarıdır. Ortada bir hedef vardır fakat, projenin sonunda ne elde edeceğiniz belirsizdir. Proje Yönetimi metodolojisi bu belirsizliği ortadan kaldırmak için en önemli araçtır.
Tahminler proje yönetiminin en önemli parçalarından biridir. Proje yönetimi metodolojisi tahminlerinizi nasıl yapacağınızı söyler. Tahminleme sürecinde, efor-saatlerin tahmininden başlamak, kaynakları planlamanın ilk adımıdır.
Tipik bir iş gününde ne kadar çalışılacağını belirlemek, efor-saatleri sürece çevirmenin en kritik faktörüdür. Mesela elinizdeki aktivite 40 efor-saat sürecek olsun. Bunun 8 saatlik 5 iş gününde bitmesi mümkün olmayabilir çünkü herkes tam kapasite çalışamaz. Bunların tahmini için “reality factors” leri bilmeniz ve süreç hesaplamalarını buna göre yapmanız gerekir.
Bkz. Proje Yönetimi Kaynak Atamalarında 3 Teknik
Hesaplamalarınızdaki üretkenlik saatleri aslında tipik bir çalışanın bir günde ne kadar çalışacağını gösterir. Üretkenlik faktörleri, gün içindeki sosyal etkileşimleri, toplantıya gelmek için harcanan saatleri, lavaboda geçirilen süreler, sabah geç kalmaları ve akşam saatlerinde verimliliğin düşmesi gibi faktörlerin hesaplanmasını kapsar. Genel kabul gören kural 8 saat üzerinden 6,5 saat elemanlar üretken olur. (pareto prensibi. %80 üretkenlik)
Bkz. Proje Yönetiminin Ne Kadarı İdaridir?
Kontrat kaynaklarınız olduğunda, üretkenlik faktörlerini hesaba katmanız gerekir. Bu kaynaklarınız contractors (yüklenici-sözleşme yapıcı) olsa bile, bazı faktörler onları tam kapasiteden daha az çalışmaya sevk edecektir. Kontratlı çalışanlarınızın, üretimdışı saatlerde sıradan çalışanlarınız gibi davranmasını, aynı seviye de olmasını beklemeyin. Bu kaynaklar için en sağlıklı üretkenlik saat kuralı günde 7 yada 7,25. Bu kural onların robot olmadığını ve her gün tam kapasite çalışamayacağını hatırlatır.
Bkz. Dış Kaynak Kullanımını Yönetmek
Örnek yapacak olursak, Bir aktiviteniz var ve bu 80 saat-efor sürecek. Eğer çalışanınız tam zamanı kabul etmişse işin tamamlanması için onu 12 günden biraz fazla tutabilirsiniz.(80/6,5 gün başına üretkenlik saati.) Eğer kontrat kaynaklarınızla aynı işi tam zamanlı çalışan ile yapacak olursanız 11 gün yada biraz fazla sürecektir.(80/7,25)