Bugün Kurumsal Şirketlerde eğitim seçim süreçlerinden bahsetmek istiyorum. Katılan ve katılmayan mutlaka çıkacaktır. Üzerine alınan ve alınmayan mutlaka olacaktır. Genelleme yapmak gibi bir niyetim yok sadece gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.
Bugün büyük kurumsal firmaların eğitim ihtiyaçlarını “Akademi”, “Eğitim” veya “İnsan Kaynakları” departmanları ile çözmeye çalıştıklarını görüyoruz. Yaklaşım doğru, doğru eğitim ihtiyacı için doğru çözümü seçmek, doğru eğitim kuruluşunu seçmek gibi amaçları var.
Özellikle teknik eğitimlerde eğitimden sorumlu olan departmanların doğru değerlendirmeleri tek başına yapamadığını gördüm, görüyorum. Eğitim departmanları olası teknik eğitimleri araştırmakta ve alternatifleri karar verici departman veya kişiler ile paylaşmakta. Eğitim departmanları alternatifler arasından bir ön eleme yapamamakta çünkü hangi kriterlere göre seçim yapacağını bilememektedir.
Eğitim departmanları istenen eğitim adına veya içeriğine göre araştırma yapıp alternatifleri belirlemektedir.
Asıl sıkıntı bundan sonrası. Karar verici departmanlar genellikle içeriğe göre seçimini yapmaktadır. Peki eğitimi verecek kurum veya eğitmenin yetkinliklerini kim değerlendirecek ? Atlanan kısım burası. Bu değerlendirme genellikle yapılmamakta ve sektörde fırsat kendi kendine oluşmaktadır.
“İş Güvenliği” eğitimi veya tecrübesi olmayan kişilerden aldığınız “İş Güvenliği” eğitimin size katkısı ne olur? Doktor olmayan bir kişinin sizi tedavi etmesini ister miydiniz?
Bir eğitmen veya eğitim kuruluşunun bir eğitimi veriyor olması o eğitmen veya kuruluşun konunun ehli olduğunu göstermez. Ancak bilgi güç demektir. Biraz literatür taraması ile eğitim sektöründeki fırsatları görüp, eğitim tasarlamış ve eğitim veren kişi ve kuruluşlar var. Ve eğitim sürecinde mükemmelleşmeyi amaçlamış Büyük Kurumsal Firmaların bazılarının bu eğitmen veya kuruluşlardan eğitim almakta olduğunu da görüyoruz. Bu eğitimlerden alacağınız katkı tartışılır. Ben bir Kurumun yerinde olsam o kadar para verdikten sonra en azından katkı sağlayacak eğitimleri seçmeyi tercih ederdim.
Yoksa yapılan bu yatırım, personele eğitim vermiş olmak gibi bir göz boyamadan öteye geçemeyecektir.
Teknik eğitimlerde aslında dikkat edilmesi gereken konular basit. Ancak görev eğitim departmanları kadar karar vericilere de düşmekte. Gerek eğitim departmanları gerekse karar vericiler bu tip eğitimlerde;
– Öncelikle eğitim kuruluşunun varsa bu eğitimleri vermek için bir akreditasyona sahip olup olmadığına bakmalı.
– Ardından eğitmenlerin özgeçmişlerinin bu eğitimler için yeterli olup olmadığı değerlendirmeli.
– Uzmanlığı belgeleyen bir sertifikasyon varsa eğitmende söz konusu sertifikasyon aranmalıdır.
Ne ülkem, ne kurumlarım, ne de insanlarım paralarını boşa harcayacak bir zenginliğe sahip değil. Kaynaklarımızı doğru yönlendirmek hepimizin görevi.