Karar Vermek: İş Analistinin Hedefi

Organizasyonlarda ve projelerde Karar verme rolünü birçok kişi üstlenmek ister, sonuçta hiçbir şey karara varılmadan olmuyor.
Fakat alınan karar bir ilerleme sağlamıyorsa, karar almanın hiçbir önemi kalmıyor, değil mi? İşte ilerleme sağlamayan bir kararın alındığı senaryo hepimizin de bildiği gibi bir analiz felcine sebep olur. Geçmişte, bir iş analizinin profesyonel rolü öncelikle köprü, çevirmen ve dökümanter vasıflarına dayanıyordu. Bugün ise bir kolaylaştırıcı, çözüm tasarımcı ve güvenilir bir danışman olarak görülmekteler.

İş analisti ne yapar, görevleri nelerdir gibi sorular zaman zaman farklı yanıtlar bulsa da bu yanıtlardan bir tanesi asla değişmemiştir ve değişmez de. Bu değişmeyen karar bir iş analistinin projeyi ileriye taşıyacak kararlar almaları hususunda takıma yardımcı olmalarıdır.

IIBA BABOK® kılavuzunda bahsedilen yeterlilik alanlarından biri de karar vermedir. BABOK® kılavuzunda bu yeterlilik alanı şu şekilde tanımlanmıştır ; ‘İş analizi uygulamasını destekleyen  davranışları, özellikleri, bilgi ve kişisel niteliklerin açıklanmasını sağlar.’ Karar verme işinizi destekleyen bir unsur değildir tam tersidir; teknikleriniz, uygulamalarınız ve süreçleriniz karar vermeyi destekler.

Şimdi bunu daha iyi açıklamaya çalışalım. Bir iş analisti olarak ana sorumluluklarınızdan biri daha iyi kararlar verilmesini sağlamaktır. İşinizi düşünün, size bir iş verildiğinde ilk aşamada nasıl karar veriyorsunuz? Verilen iş için tabiî ki de yeterli zamanınız yok bu yüzden nelere odaklanılmalı, nelere odaklanılmamalı konusunda karar vermeniz gerekiyor. Vereceğiniz bu kararlar yüksek bir gelişim sağlayacağınız ve paydaşlara en iyi işi sunabileceğiniz bir denge üzerine kurulmuş olmalıdır. Tabii bunun için; paydaşlar için en önemli olanın ne olduğunu da öğrenmeniz gerekir. Bunu tespit etme sürecini desteklemek için teknikler ve süreçleri kullanacaksınız.

Proje boyunca karar vermeyi destekleyecek birçok aktivite vardır, paydaş analizi de bu aktivitelerden biridir. Paydaş analizi yapılmasının kilit nedenlerinden biri, karar vericinin kim olduğunu belirlemektir ve bu kararların nasıl alındığını tespit etmektir. Özellikle grup olarak ortak bir karara varılamadığı süreçlerde paydaş analizi daha önemli bir hale geliyor. Bir karar vericinin bulunmaması projenin başarısızlık riskini daha da arttırır. İş analisti olarak karar vericinin, karar verme süreci içinde hangi bilgilere ihtiyacı olduğunu hızlıca öğrenmelisiniz. Peki bunu nasıl öğreneceksiniz? Cevap basit; ona sorun.

Karar verme sürecini kolaylaştırmak için destekleyici araçları kullanıp, tüm analiz tekniklerini ve süreçleri düşünmeye başlayın. Bu düşünce tarzıyla tüm önemli kararları alabilirsiniz. Eğer karar verme sürecinde takımınızdan yardım almanız gerekirse de bunu hemen yapın!

Blog Kategorileri