İş dünyası sürekli değişikliklerle karşılaşır ve üzerinde çalıştığınız projelerde bundan etkilenir. Oluşturduğunuz çözüm yolları bu değişiklikleri avantaja çevirecek yönde yada olumsuz etkilerini en aza indirgeyecek şekilde inşa edilir. İş hedeflerinize katkı sağlamayacak değişiklikleri projenizde uygulamayı istemezsiniz. Bu noktada, gelen talepleri askıya almak yada dondurmak sizin için en iyisi olacaktır.
Değişiklik taleplerinin dondurulması, gelen taleplerin kabul edilmesi için belirlediğiniz eşik değerinin sponsor ile yapılan görüşmeler sonucu yükseltilmesi şeklinde ifade edilebilir. Bu işlem sırasında proje sponsoru gelen taleplerin faydalarını, maliyetini ve projeye etkisini anladığı takdirde onay verebilir. Diğer yandan, çok önemli bir talep gelse dahi sponsordan onay alamayabilir.
Yanlışlık ve Kusurlar
Dondurma işlemleri sırasında hala bazı hataları çözmek için çabalıyor olabilirsiniz. Unutmamalısınız ki değişiklik dondurma işlemleri kapsam değişiklik taleplerinde gerçekleşir. Örnek verecek olursak, IT sistemi tasarladığını farz edelim. Tedarik ettiğiniz bazı gereksinimler, müşteri isteklerini yanlış yorumlamanız sonucu hatalı oldu. Bu durumda değişiklikler yapmanız gerekir. Fakat bu değişiklikler müşteri ihtiyaçlarında yani kapsamda değil, sizin yorumlama tekniğinizde ve mevcut malzemeler üzerinde yapılacaktır. Talep dondurma işlemi esnasında bu tip değişikliklere onay verilmelidir.
Kariyeriniz boyunca çalıştığınız ekiplerden ve yöneticilerden neler öğrendiniz?
Kendi yaptığınız doğrular, başkalarında gördüğünüz yanlışlar neler?
Sizin Gibi #saglamyonetici Kayıtsız Kalmamalı!
Twitter’dan #saglamyonetici hashtagi ile görüşlerinizi paylaşın.
İlgili Makale: Kapsam Değişikliği Yönetiminde 3 Teknik
En iyi müşteri, işlerin son safhasında yeni bir taleple gelmeyendir. Aksi takdirde, yeni taleplerin ve gereksinimlerin uygulanması projeyi geciktirir. Daha fazla çalışmanın yanı sıra, işi biten ekibi tekrar toplamayı ve işe odaklanmasını sağlamak zorunda kalabilirsiniz. Doğal olarak proje ekibi işi biran önce bitirmek isteyerek baştan savma iş yapacak ve moral olarak düşük seviyelerde çalışacaklar.
Bu safhalarda sıkıntı yaşamamak için müşterilerinizi ve sponsoru konu hakkında bilgilendirmelisiniz. Bir yöntemde sonlara doğru gelen talepleri hemen uygulamaya koymayarak sıraya sokmak. İşin kendisi bittikten sonra mümkünse gelen talepleri projeye monte edebilirsiniz.
İlgili Makale: Üst Yönetim ile Nasıl Anlaşırsınız?
Yukarıda bahsedilen önemli noktalar ile sürekli karşılaştığınız değişiklik taleplerini farklı bakış açısıyla değerlendirebilirsiniz. Zaman, maliyet vb. kıstasları değerlendirerek projenizi riske atmamalısınız. Sponsor ile yapacağınız anlaşma ile taleplerin onaylanmasına bir dur diyebilirsiniz. Fakat hayati önem taşıyan talepler kabul edilebilir.
Proje Yönetimi ve İş Analizi Disiplinlerini Nasıl Entegre Edeceksiniz? Bu iki metodolojinin ortak yanları neler? Kafanızı kurcalayan bütün soruların cevabı bu e-kitapta! İndirmek İçin Tıklayın