Dünyada ki sayılı hakikatlerden biriside(proje yöneticilerinin hayatının vazgeçilmezi) proje kapsam değişikliğidir. Proje değişiklikleri iki sebepten kaynaklanır. İlki, paydaşların taleplerinin tam olarak, detaylarıyla anlaşılmamasından ikincisi ise iş dünyasının değişmesi, sanayinin değişmesi kısacası dünyanın değişmesinden kaynaklanır. Dünya değiştiği için proje ihtiyaçlarımız da değişecektir.
Genellikle kapsam değişiklikleri pek bir sorun yaratmaz. Ancak bahsi geçen değişiklikler projeye geç gelirse işte o zaman yıkıcı ve sorunlu olabilir. Proje kendi özünde zorlu bir proje ise takım değişiklikleri ret edecektir. Bu alışılagelmiş bir problemdir çünkü değişiklik yapmak bazı zamanlar projedeki iş temposunu daha da arttırmayı gerektirir.
Geç kapsam değişiklikleri zaten yorgun olan takımın motivasyonuna daha aşağıya çeker, morallerini düşürür İşte bu anda proje yöneticisinin liderliğini gösterme zamanı gelir. Geç kapsam değişikliklerine karşı takımınızı yönetmeniz için gereken 9 ipucu;
1-Gerçekleri Açıklayın
İlk önce takımınıza bu değişikliklerin neden yapılması gerektiğini iş terimlerine uygun bir şekilde açıklamalı sonradan bu değişikliklerin önemini vurgulamalısınız.
2-Acıyı Kabullen
Proje yöneticisi olmak sorunları ve karşılaşılan problemleri kabul etmeyi gerektirir. Takımınızın yapılacak değişikliklere yanaşmadığını ve morallerinin düşük olduğunu bildiğinizi, hallerinden anladığınızı göstermelisiniz.
3-Motive Ol
Ekibinize bu sıkıntının üstesinden bir takım olarak nasıl geleceğinizi anlatın.Takımınızın şirkete geçmişte kattıklarından bahsetmeyi de unutmayın.
4-Herkesle birebir konuşun
Takım toplantısına ek olarak takım üyeleriyle bireysel olarak da konuşmakta fayda var. Takımınızın endişelerini analiz edip onları mental olarak projeye hazırlamanız için önemli bir hamle olacaktır.
5-Yönetim ve sponsorunuzla görüşün
Yapılan mevcut işler için onlara teşekkür edip yapılacak değişiklikler için de yardımlarını almaya çalışın.
6-Teşvik Edin
Takımınızın motivasyonunu arttırmak ve moral sorununu çözmek için arayış içinde olmalısınız. Bu teşvik malzemeleri sabah iş yerine getirilen poğaçalar ya da iş çıkışı yapılacak olan mini bir pizza partisi gibi basit şekilde olabilir.
7-Müşterilerinizin desteğini aldığınızdan emin olun
Normal şartlarda takım ekstra çalıştığında müşteriler de onların bu problemini anlarlar. Proje yöneticisi müşterilerin durumun bilincinde olup olmadıklarından da emin olması gerekir.
8-İletişimi sıkı tutun
Projenin durumundan, kalan zaman ve harcanan efordan herkesi haberdar etmelisiniz. Bazı bilgilerin sır olarak tutulması takım moralini olumsuz yönde etkileyecektir.
9-Başarıları kutla
Başarıyı kutlamak için projenin sonunu beklemek zorunda değilsiniz. Önemli kilometre taşlarında da kutlama yapıp takım motivasyonunu destekleyebilirisiniz.
ÖZET:
Liderlik insanların düşündüğünden daha fazla yönetim ve beceri gerektirir. Başarı hiçbir zaman garanti değildir ama zorluklarla karşılaştığınızda asla pes etmemelisiniz.