İş Zekası (Business Intelligence – BI) şirketlerin iş verimliliğini arttırmak amacıyla farklı sistemlerden toplanan veriyi anlamlı, bir iş modeline uygun, merkezi ve kullanışlı bilgiye dönüştüren teoriler, metodolojiler, süreçler, mimari ve teknolojiler bütünüdür.
Çok büyük miktarda bilgi yönetilen bu teknoloji bütününün çıktıları çoğunlukla, şirket yöneticilerinin rekabet piyasası avantajı oluşturma gibi stratejik alanlarda proje geliştirmeleri amacı ile kullanılır. Bunun dışında, tüm şirket genelindeki üst yönetim özet raporlamalar için en önemli kaynağı yine BI platformları oluşturur.
BI dünyası diğer alanların (operasyonel sistemlerin) verilerini kullandığı için nispeten dünya ve ülkemiz genelinde de yeni bir alan sayılabilir. Ülkemizde ilk örneklerinin oluşturmaya başlanması en fazla 15 yıl öncesine dayanmaktadır.
Tüm sistemlerden bilgi toplayan ve bunu kendine özgü data ve mantıksal modelde ortak kullanıma açan bu alanın; analiz, geliştirme, test ve canlıya alma-gerçek hayata uygulama süreçleri de diğer fonksiyonel ve operasyonel sistemlere göre bir çok farklılık gösterir.
Bu asamalardan BI açısından en etkin ve önemli olanı İş Analizi sürecidir.
BI açısından İş Analizi temel olarak 2 farklı şekilde ele alınabilir :
• BI üzerinde geliştirilecek bir talebin analizi (BI talebi) :
BI üzerinde talep edilen işin analizindeki en önemli nokta, talebin modelin neresinde nasıl bir değişikliğe neden olduğu veya hangi kaynaklardan datanın nasıl alınıp modele nasıl uygulanacağıdır.
Burada BI is analistinin BI modeline hakimiyeti tüm diğer aşamaların verimli isletilmesi açısından kilit noktadır.
• Kaynak sistemlerde geliştirilecek bir talebin analizi (Kaynak sistem talebi)
Kaynak sistem analistleri tarafından yapılan analizlerde BI açısından en çok karşılaşılan sorunları şöyle sıralayabiliriz;
1. Etki analizi yapılırken BI kısmının atlanması
2. BI modelinin bilinmemesinden kaynaklı analiz ve geliştirmenin BI’ın data alımına uygun yapılmaması
3. BI’in kümüle data içermesinin data alım performansı açısından değerlendirilmemesi
Bu sorunların tamamı, lansmanı yapılmış bir ürünün genel olarak stratejik raporlara yansımaması, dolayısı ile ürünün başarısının-başarısızlığının değerlendirilememesi anlamına gelir ki, şirketin iş verimliliği ölçumu bakımından ciddi kayıplara ve yanlış kararlar alınmasına neden olabilir.
Bu tür durumların önüne geçebilecek en önemli adım ise Kaynak sistem analistleri ve BI analistlerinin etki analizlerini bir arada değerlendirmesidir.
Yazar : Hanife KESKİN