Bilgi teknolojileri ile iş birimleri arasında köprü, projelerin vazgeçilmezi, hem bilgisi ile iş birimlerini anlayacak, hem de teknik yetenekleri ile yazılımcılara bunu uygun bir dil ile aktaracak olan iş analistlerinin acaba bu yetenekleri nereden kazanmaları mümkün?
Bu sorunun ilk kısmı olan iş ile ilgili bilgi birikiminin nasıl edinileceğine değinmek istiyorum;
Finans kurumları, üretim, perakende veya Telekom fark etmez, iş analistlerinin üzerinde çalışacakları konular hakkında bilgi sahibi olmaları çok önemlidir. Burada zamanla, projeler yaptıkça, analiz hazırladıkça bu bilginin artması mümkün olsa da, iş hayatına nereden ve nasıl başladıkları kariyerlerinde oldukça kritik bir değere sahiptir. Zira yaptıkları analiz sadece kapsamın çerçevesini değil, projenin maliyetini, süresini ve kalitesini doğrudan etkilemektedir.
Analistlerin yaptıkları iş ile ilgili teknik yetkinliklerin ve methodolojik becerilerin eğitimlerle artırılması mümkün olsa da, iş bilgileri için gerçekten çalıştıkları konuda sahaya inmelerini faydalı olacaktır. Farklı açılardan bakabilmeleri için analiz ettikleri iş kolunun bir parçası olmaları gerektiğini düşünüyorum. Örneğin, bankalardaki risk yönetimi ile ilgili analiz hazırlayan bir iş analistinin, finansal hesaplamalardan anlaması, banka ürünleri ve bunların özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Aksi takdirde talep sahibi ile iletişim kurması, konuyu anlayıp yazılım tarafına bunu aktarması pek mümkün değildir.
Bu konuda iş analistleri, ya iş kollarından seçilebilmeli, ya iş kollarında belli oryantasyon programları ile bilgi birikimleri artırılmalı veya bu konuda uzmanlaşmış ekiplere bu iş outsource edilmelidir.
Dijitalleşen dünya içerisinde, gelecekte bilgi teknolojileri olarak farklı beklentilerle karşılaşılacağı muhakkak. Bu beklentiler mevcut rolleri de değiştirecektir. O nedenle hangi iş kolunda olursa olsun, hangi proje ile uğraşırsak uğraşalım, yaptığımız işte fark yaratabilmeliyiz.
Yazar : Erhan ÖZER