Bir iş analisti olarak yeni bir projeye yer almak heyecan verici olabilir, ancak bu aynı zamanda sinir bozucu da olabilir. Sizden tam olarak ne beklendiğini hangi teslimleri oluşturmanız gerektiğini ve projenizdeki başarıyı nasıl garantilemeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. A noktasından B noktasına gitmek, ancak bunu büyük oranda bilinmeyenler ile ve mümkün olan en etkili biçimde yapmak istiyorsunuz. Nereden başlarsınız?
Bu makalede iş analizi sürecini, etkinizi ve projedeki başarınızı üst düzeye çıkaracak prensipler ve tam olarak gerçekleştirilmesi özgün olan aktiviteler tarafından desteklenen 8 mantıksal alana bölüyoruz. Bunlar, geleneksel mi yoksa faal bir çevrede misiniz; üretime hazır yazılım mı alıyorsunuz ya da özel kod mu üretiyorsunuz; çok getirisi olan mı yoksa bir haftalık bir projede mi yer alıyorsunuz gibi konularla ilgileniyor. Projenizin karmaşıklığı ve boyutuna dayanarak bu adımları hızlıca veya yavaşça geçebilirsiniz, ancak üzerine yoğunlaşmanız ve başarılı bir sonuç elde etmelisiniz.
Aşağıdaki süreç akışı 8 adımın nasıl birbiriyle uyumlu olduğunu ve bunları tipik bir iş analizi projesi üzerinde ne kadar tekrarlayabileceğinizi gösteriyor.
Adım 1 – Doğrultunuz Olsun
İş analistleri olarak sıklıkla bir projeye dalıp mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde pozitif bir etki oluşturmaya başlamayı umuyoruz. Kimi zaman proje zaten yapım aşamasında oluyor… Diğer zamanlarda ise kendinizi proje nedir ve neden vardır konusunda tartışmaların içinde buluyorsunuz. İş analistleri olarak birçok belirsizlikle karşı karşıya kalıyoruz ve bizim işimiz kapsamı, gereklilikleri ve iş nesnelerini mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde belirlemektir.
Ancak bu gereklilik detaylarına diz boyu dalmamız gerektiği anlamına gelmez. Öyle yapmak daha çok yanlış yönde hızlı bir başlangıç anlamına gelir. İlerleyecek yönümüzün belli olması, iş analizi çalışmamıza odaklandığımızdan ve sadece hızlı değil aynı zamanda etkili bir ilerleyiş içinde olduğumuzdan emin olmamızda önemli bir adımdır.
Doğrultu sahibi olmak için zaman harcamak – bu bir kaç saat, gün veya en fazla bir kaç hafta dahi olabilir – projede etkili ve güvenli bir katılımcı olabildiğinizi gösterir.
Bu adımın içerdiği anahtar sorumluluklarınız şunlardır:
• Paydaşlarınızın ihtiyaçlarını karşılayan teslimatlar ürettiğinizden emin olmanız için iş analisti olarak rolünüzü belirlemek.
• Konu maddesi uzmanlarının projeye önceden dahil olmalarının yanı sıra projenin kapsam ve amaçlarını belirlemekle uğraşmak için birincil paydaşları saptamak.
• Zaten yapılmış veya önceden tekrar kararı verilmiş çalışmaları yanlışlıkla tekrarlamamanız için proje geçmişini anlamak.
• İş sürecini ve var olan sistemleri anlamak ve böylece değişmesi gereken asıl noktaların belirgin bir resmini sonuç olarak çıkarabilirsiniz.
Adım 2 – Birincil İş Hedeflerinizi Keşfedin
İş analistleri ve proje yöneticileri için projenin kapsamını direk saptamaya geçmek oldukça yaygındır. Ancak bu gereksiz baş ağrılarına yol açabilir. Kapsam dışına çıkmamak ve iş gerekliliklerindeki onayları bir an önce almak başarılı bir projeye giden en hızlı yoldur.
Bu adımın içerdiği anahtar sorumluluklarınız şunlardır:
• Birincil paydaşlarınızın beklentilerini keşfetmek – özellikle de projenin ardındaki nedeni bulmak.
• İş komitesinin, paylaşılmış bir iş amacı kavrayışıyla projeye başlaması ve tek bir kişinin bakış açısına bağlı olmaması için tutarsız beklentileri bağdaştırmak.
• İş amaçlarının kapsamı ve sonrasında detaylı ihtiyaçları saptarken net olduğundan, bağlam ve ivme kazanmış bir proje takımı temin etmek için uygun olduğundan emin olmak.