İş analizi; bir kurumdaki ihtiyaçların ortaya çıkarılması ve paydaşlara değer katacak çözümler önererek değişimin sağlanması pratiğidir. İş analisti, bunu sağlamak için kurumun mevcut yapısını, amaç ve hedeflerini anlamalı, paydaşlar arasındaki iş birliğini sağlamalı ve değişime öncülük edecek stratejiler oluşturulmalıdır.
Tüm bu iş analizi faaliyetlerinin kilit noktası ise ihtiyaçların arkasında yatan gerçek nedenlerin araştırılması ve kurumun gerçek gereksinimlerinin ortaya çıkarılmasıdır.
İş analizi, sadece görev unvanı iş analisti olan kişiler tarafından icra edilmez. Organizasyondaki görevi ne olursa olsun, kişiler kurumda zaman zaman iş analizi şapkasını giyebilirler ve unutulmamalıdır ki iş analizi, sadece bir proje süresince uygulanmaz. Kurumsal gelişim sürecinin tamamında iş analizi pratikleri uygulanabilir. Bu nedenle iş analizi mesleğinin yetkinliklerine sahip olmak, iş analizi pratiklerini bilmek ve etkin bir şekilde uygulamak, sadece iş analistlerinin değil başta yöneticiler olmak üzere tüm paydaşların ilgi alanına girmektedir.
Uluslararası iş analizi pratiklerini bir araya getiren, iş analizi mesleğini tanımlayan BABOK’a göre iş analizi temel yetkinlikleri; Analitik Düşünme ve Problem Çözme, Davranışsal Özellikler, İş Bilgisi, İletişim Yetenekleri, Etkileşim Yetenekleri, Araçlar ve Teknolojiler’dir. Bu yetkinlikler ve yukarıda yaptığımız iş analizinin tanımı, aslında işletme yönetiminin temel fonksiyonlarını oluşturmaktadır. Bu nedenle iş analizi profesyonelleri, işletme yönetimi pratiklerini en sık uygulayan kişilerdir. İş analizi pratiklerini öğrenmek ve uygulamak yani bir iş analizi profesyoneli olmak iş hayatında, başarıya giden kapıların açılması anlamına gelmektedir. İş yaşamınızda karşılaştığınız bir çok sorunun pratik çözümlerini iş analizi teknikleri ve uygulamalarının içinde bulabilirsiniz.