İş analizi, iki temel kavram üzerinde kurulmuştur: Görünür ihtiyaçların arkasında yatan, gerçek gereksinimlerin ortaya çıkarılması ve paydaşlara değer katacak çözümlerin önerilmesi.
Kurumlar, vizyonlarına ulaşmak, misyonlarını sürdürmek için; süregelen değişimi, çoğu zaman önümüze bir proje olarak çıkan, çeşitli inisiyatiflerle (ya da girişimlerle) yönetirler. İş analizi sürecinde, öncelikle bu değişimin nedeni tam ve doğru olarak belirlenirken, sonrasında bizi ulaşılmak istenen noktaya götürecek çözümler ortaya konulur.
Peki ya iş analizi olmasaydı?
Muhtemelen gerçek ihtiyaçlar, gereksinimler ortaya çıkarılmadığı için aynı problemlerin etrafında dönüp dolaşan ve sorunlarını bir türlü kalıcı olarak çözemeyen bir sürü kurumumuz olurdu. Fırsatları yakalamak için yaptığı projeler bittiğinde, “aslında çok önemli konular” atlandığı için istediği fırsatı tam olarak yakalayamayan, üstüne bir de yaptığı masrafla kalan kurumlarımız olurdu. Ya da yaptığı projeleri düzeltmek, toparlamak için üzerine tekrar tekrar projeler yapan şirketlerimiz olurdu. Her şeyi tam planına göre yaptığı halde üst yönetimi neden memnun edemediğini düşünüp duran, “işi doğru yapmak” – “doğru işi yapmak” kavramlarının farkında olmayan yöneticilerimiz olurdu. Ya da problemlerin çözümüne değil kaynağına yatırım yapan sonra da bu kadar yatırım yaptığı halde neden sonuç alamadığını anlayamayan yöneticilerimiz olurdu.
Neyse ki iş analizi sürecini, kurumlarımızda tam olarak oturttuk ve böyle dertlerimiz kalmadı. Hatta iş analizi tekniklerini sadece görev unvanı iş analisti olanların değil kurumdaki tüm yöneticilerin öğrenmesini sağladık ki vizyonumuza doğru ilerlerken, kurumumuz tüm paydaşlarıyla, akılcı bir sinerji yakaladı.
Kurumlarımızda, müşterinin (ya da müşteri konumundaki iç paydaşın) ne kadar ısrarla söylerse söylesin, ağzından çıkan ilk cümle değil, ifade ettiklerinin arkasında yatan gerçek gereksinimler dikkate alınır. Çünkü iş analizinin öneminin ve değerinin farkındayız, değil mi?