Projelerin büyüklükleri ve karmaşıklıkları Proje sırasında uygulanması gereken İş Analizi çalışmalarını doğrudan etkilemektedir.
Sıkça yapılan hatalardan bir tanesi İş Analizi çalışmaları sonucunda üretilecek teslimatların/çıktıların sadece Projeye göre belirlenmesidir. Halbuki proje büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlı olarak uygulanacak İş Analizi Süreçlerinin ve Görevlerinin planlanmasını gerektirmektedir.
Uluslararası İş Analizi Enstitüsü (IIBA) tarafından yayınlanan ve sektör tarafından kabul edilmiş İş Analizi standartları kapsamında en önemli Bilgi Alanı ve en çok atlanan bilgi alanı İş Analizi Planlama ve İzlemedir.
Uluslararası İş Analizi Enstitüsü bu bilgi alanının kapsamında yapılması gereken çalışmaları aşağıdaki şekilde tanımlamaktadır;
1. Paydaşların tespit edilmesi,
2. İş Analizi çalışmaları sırasında Paydaşlara düşen görev ve sorumlulukların belirlenmesi,
3. İş Analizi çalışmaları için efor tahminlemelerinin yapılması,
4. Paydaş İletişiminin nasıl gerçekleştirileceğinin planlanması,
5. Gereksinimlerin nasıl toplanacağının, izleneceğinin ve önceliklendirileceğinin planlanması,
6. İş Analistlerinin üreteceği teslimatların belirlenmesi,
7. Uygulanacak İş Analizi Süreçlerinin belirlenmesi, gerekiyorsa özelleştirilmesi ve tanımlanması,
8. İş Analizi çalışmalarının izlenmesi için kullanılacak metriklerin tanımlanması,
9. İş Analizi çalışmalarının beklenen sonuçları üretmesi için gereken izleme ve raporlama çalışmalarının tanımlanması.
Hazırlanan İş Analizi İş Planı, Proje Yönetim Planının bir parçası olarak konumlandırılmalıdır. İş başarılarına ancak iyi bir planlama ile ulaşabileceğimizi, performans takibini ancak bir planının mevcudiyeti durumunda yapabileceğimizi, planın olmadığı durumlarda Projelerimiz için ciddi riskler söz konusu olduğunu unutmayalım.