Derler ki “Elinde çekiç olan, her sorunu çivi olarak görür.” Elimize alet çantamızdan hangi aracımızı alacağımızı bilebilmek için, öncelikle hangi aracı ne zaman, nerede, nasıl, neden ve kim tarafından uygulanacağını bilmemiz gerekmektedir.
Eğer yeni bir projeye başlayacaksak, yeni bir alana gireceksek, yeni bir bölüm açacaksak, öncelikle bu yeni alanın hangi gereksinimleri birlikte getirdiğini, hangi işler karşılığında hangi kazançları sağlayacağını, hangi riskleri oluşturduğu gibi hangi fırsatları da önümüze sereceğini işe başlamadan önce bilebilmek bize büyük bir kazanç sağlayacaktır.
İş analizi, bu bilgileri öğrenebilmek için kullanabileceğimiz en önemli araçlardan biridir. İş Analizi; iş gereksinimlerini belirleyen ve iş problemlerine çözüm üreten bir araştırma disiplinidir.
İş analizi, yazılım geliştirme sürecinin bir parçası olabileceği gibi, süreç geliştirme, organizasyonel değişim veya stratejik planlama, politika geliştirme, vb. faaliyetlerin de gerçekleştirilebildiği bir çözüm kümesidir.
İş analizi, yalnızca gereksinimleri belirlemez. Aynı zamanda tüm paydaşların en yüksek seviyede fayda sağlayabilmesi için gerekli analizleri yapar, çözüm önerilerini sunar ve önerilen çözümlerin faydaları hakkında bilgi verir.
İş analizi, kendi bünyesinde farklı disiplinleri barındırmaktadır. Gereksinimlerin belirlenebilmesi, çözümlerin üretilebilmesi ve gerekli analizlerin yapılabilmesi için insan ilişkilerinden matematiği, analiz gerçekleştirmeden çözüm üretimine, raporlamadan süreç geliştirme ve kontrolüne kadar pek çok farklı işler gerçekleştirilmektedir.
Bu farklı işler, iş analizinin kendi içinde de uzmanlık alanlarına ayrılmasına sebep olmaktadır;
• Kurum veya firma analizi,
• Gereksinim planlama ve yönetimi,
• Gereksinim belirleme,
• Gereksinim analizi ve dokümantasyonu,
• Gereksinimlerin yayılması,
• Süreç geliştirme, vb.
Günümüzde özellikle büyük şirketler bünyelerinde tam zamanlı iş analizi bölümleri oluşturup kullanmaya başlasa da, ne yazık ki pek çok KOBİ, “Bu işe ayıracak adamımız yok” diyerek, iş analizinin kuruma sağladığı büyük avantajlardan yararlanamamaktadır.
Sonuç olarak; eğer işimizi eksiksiz, efektif ve en yüksek faydayı sağlayacak şekilde yapabilmek için iş analizi uygulamalarına ihtiyacımız vardır.
Peki, iş analizi uygulamaları nedir?
Bir sonraki yazımızda bu konu üzerine değineceğiz.
Saygılarımla
Yazar : Serhat Özener