İş Analizi Bilgi Paylaşımı: Neden ve Nasıl?

Genellikle normal çalışma hayatları içinde iş analistleri; sistem, süreç ve organizasyonun genel yapısı ile ilgili yeni veriler hazırlar.
Günlük işleri esnasında iş analisti dökümantasyon analizi, arayüz analizi ve sistem kullanıcıları ya da konunun uzmanları ile görüşerek sistemi inceler. İş analisti kuruluş ve faaliyet gösterdiği iş ortamı ile ilgili proje ye çözümler üretebilmek amacıyla Durum Analizi, Yetenek Boşluk Analizi, Fizibilite Çalışmaları, SWOT Analizi ve Pazar Araştırması gibi değerlendirme yöntemlerini uygular.

Bir iş analisti işten ayrıldığında kuruma belli bir bilgi birikimi bırakır. İşten ayrılan bir iş analisti bilgiyi nasıl takımına bırakabilir? Nerede saklayabilirsiniz? Hangi formatta saklamalısınız? Hadi daha ayrıntılı bir biçimde inceleyelim.

BİLGİNİN İÇ GÖVDESİ

İlk olarak müşterinin kim olduğu belirlenmeli,merkezi olması için bilgi veri tabanının nerede saklanması gerektiğine karar verilmeli ve daha sonra güvenlik, erişim gibi faktörleri de düşünebilirsiniz. Bilgileri paylaşılan ağ sürücüsü, SharePoint veya başka bir belge deposu üzerinde depolayabilirsiniz.

BAŞTAN BAŞLAYIN

Final haftasını beklemeden işteki ilk haftanızda öğrendiğiniz her sistem, iş süreci  ve organizasyonel parça  ile ilgili bilgileri belgelemeye başlayın. Yılların bilgisini belgeleme işlemini final haftasına yetiştirmeniz oldukça zor olacaktır, bu yüzden takıma katıldıktan kısa süre sonra belgeleme işlemlerine başlamalısınız. Her sistemi, süreci ve organizasyonel parçayı öğrendikçe bigi veritabanınız büyüyecektir. Bilgi deponuz büyüdükçe bilgi veritabanınızı yapılandırmanız gerekecektir.

KENDİNİZİ UNUTMAYIN

Merkezileştirilmiş bilginin temeli aslında siz ve takımınızdır. Takım ve şirket kültürünü bilmeniz bu süreci rahat geçirmeniz açısından önemlidir. İç gövde bilgisini inşa etmeli ve ayrılma ihtimalinize karşın inşa edilen bilgiyi takımınıza ve şirkete göstermelisiniz.

KATILMAK İÇİN DİĞERLERİNİ DAVET ET

Bilgi tabanını hazırlamaya başladığınızda, diğerlerinin de bunu görmesini ve kendi bilgilerini katmasına izin vermelisiniz. Bu şekilde bilgi veri tabanınız katlanarak büyüyecektir.

Blog Kategorileri