İş analizinin ya da kurumsal analizin kritik rollerinden biri, kurumsal alanda iş ihtiyaçlarını tespit etmeleridir. Kurumsal iş analizi kavramıyla birlikte birçok profesyonel iş analisti sadece kurumsal düzeyde ihtiyaçların tespitinin yapılacağı gibi yanlış bir düşünceye kapıldılar.
İş analizi ile ihtiyaç tespiti yapmak için bir çok faktör ve yol bulunmaktadır. İhtiyaç tespiti, rakip tarafından keşfedilen bir fırsat, yapılan bir pazar araştırma sonucu, stratejik bir hedef ya da girişim üzerinden yapılabilir. Güncel bir sistem sorunu üzerine kullanıcıdan gelen şikayetlerden elde edilebileceği gibi SWOT analizi,yetenek Gap Analizi veya ürün fizibilite analizi gibi iş analizi performanslarından biri ile de ihtiyaç tespiti yapılabilir.
Eğer bu hayati süreçler gerçekleşmez ise organizasyon ele alınması gereken ihtiyaçların farkına varamayacaktır. Bu ihtiyacın farkına varamamanızın sonucunda da büyük bir rekabet avantajı kazanamayacak, stratejik hedeflerinize ulaşmada sıkıntı çekecek veya piyasada size sunulan bir fırsatı kaybedeceksiniz. Görüldüğü gibi iş ihtiyaçlarının tespit edilmesinin stratejik başarı üzerinde direkt olarak etkisi vardır.
İŞ İHTİYACININ BELİRLENMESİ
İhtiyaç tanımlandıktan sonra iş dosyası içerisinde belgelenmelidir, bu şekilde ihtiyaç için çözümler sunulacak ve geliştirilecektir. İş analistinin çözüm bulmak için çalıştığı problem, iş ihtiyacı tarafından ortaya konulur. Paydaşların görüşleri alınıp, farklı yaklaşımlarla geliştirilen alternatif çözümlerden biri seçilecektir.
PROBLEM TANIMLANMASI
İş ihtiyacının belirlenmesi ve problemin belirlenmesi iki ayrı kavramdır. İş ihtiyacı problemin oluşmasına yol açar. İkisininde belirlenip belgelenmesi gerekir. Son üç yıl içinde satışlarında ciddi düşüşler tespit eden bir firmayı ele alalım. İş ihtiyacınız ‘satışların arttırılması’ olarak tanımlanabilir. Peki bu durumda problemlerimiz nelerdir? Hala modası geçmiş satış teknikleri kullanılması, üç yıl içinde piyasaya yeni ürün sunulmaması, son iki yıl içinde yeni bir pazarlama kampanyası geliştirilmemesi, yükselen maliyetler ve üretim ekipmanlarının bakım ve geliştirme ihtiyacı vb.
ÇÖZÜM
Problemler doğru bir şekilde tespit edildikten sonra problem için çözüm bulma çalışmalarına başlanabilir. Tespit edilen pazarlama problemi,üretim problemi,satış problemi ve ürün problemi için ayrı ayrı çözümler bulunması gerekmektedir.Problemin çözümü için atanan ekip, daha genç satış ekibinin oluşturulması, yeni satış ve pazarlama teknikleri için eğitimler verilmesi ya da yeni müşteri ilişkileri sisteminin uygulanması gibi çözüm önerileri geliştirebilir. Benzer şekilde diğer ekipler belirlenen diğer problemler için de çözümler geliştirecektir.
İş ihtiyacını geliştirdikleri çözüm üzerinden belirlemek,birçok iş analisti ve proje ekibinin düştüğü bir tuzaktır.Çözümü sadece problem üzerinden geliştirmek çözüm alternatifi üretilmesine engel olur.İş ihtiyacının tepit edilmesi,problemin tespit edilmesi ve çözüm sırayla gidilmeli ve alternatif çözümler üretilmelidir,alternatif çözüm üretilmesi bizi organizasyon için en uygun olan çözüme götürecektir.
Yukarıdaki örneğimizde son üç yıl içinde satışta çökmeler tespit edilmişti. Doğru problem tespiti olmasaydı, takım satışları arttırmak adına yeni satış elemanları alınmasına karar verecekti. Kök sebep analizi olmasaydı takım yaşlı satış elemanlarını işe alacaktı, sadece satış ekibini desteklemeleri için. Eğer ekip asıl problemi doğru saptayamazsa, hiçbir analiz çözüme ulaştırmayacaktır.