İş Analisti, Görevlerini Hangi Aşamada Hangi Sırayla Yapar?

Uluslararası kabul görmüş iki önemli bilgi birikimi kılavuzu olan BABOK ve PMBOK metodolojilerini öğrenirken; “işleri hangi sırayla ve projenin hangi aşamasında yapacağım?” sorusu oluşur. Her iki bilgi birikimi kılavuzu da görevleri yapılış sırasına göre değil bir biriyle ilişkili bilgi alanları altında gruplayarak anlatır.

BABOK, görevlerin birbirine paralel, tekrarlı ya da sırayla yapılabileceğini ve hangi görevin ne zaman yapılacağına iş analistinin kendisinin karar vermesi gerektiğini vurgular. BABOK( v3)’ta 6 bilgi alanı altında gruplanan 30 görev mevcuttur. Bilgi alanlarından (kılavuzda yer alma sırasına göre) ilk üçü; İş Analizi Planlama ve İzleme, İş Analizi Bilgilerini Ortaya Çıkarma ve İş Birliği, Gereksinim Yaşam
Döngüsü Yönetimi, çevresel bilgi alanları olarak adlandırılır. Bu bilgi alanları sürekli ve tekrarlı olarak yapılan görevleri içerir. Son 3 bilgi alanı; Strateji Analizi, Gereksinim Analizi ve Tasarım Tanımlama,
Çözüm Değerlendirilmesi merkezde yer alan bilgi alanları olarak adlandırılır ve bir projenin fazlarına denk gelebileceği vurgulanır. (Figure 1.1.1 ©IIBA)

Bu resmi, bilgi alanlarından öte, görevlere doğru detaylandırmak mümkün. Çevresel bilgi alanlarında yer alan, sürekli, tekrarlı uygulanan görevleri de ilk yapıldıkları ya da yoğun olarak yapıldıkları yerlere göre PMI’ın tanımladığı proje süreçlerinde bir yerlere oturtabiliriz. Böylece 2 metodoloji arasında güzel bir ilişki de kurmuş oluruz. (Figure 2 ©TheBASolutions).

Blog Kategorileri