İnsan Kaynakları – Proje Ekiplerinizi Proje Yönetimi Eğitimleri ile Geliştirin

Proje Yönetimi Eğitimi Almak İçin İlla Proje Yöneticisi Olmak Gerekmez…

Proje yönetimi artık hedefleri olan firmaların üzerinde durmaları gereken bir konu olmuştur. PwC’nin yaptığı bir araştırmaya göre Proje Yöneticiliği Hukuktan sonra en çok kazanan 2. Meslek konumundadır. Bu istatistik, proje yönetiminin hem firmalar hem de bireyler açısından önemini ortaya koymaktadır.

Büyük firmalarda PMO ve bünyesindeki proje-program yöneticileri, yürüttükleri projede hedeflerine ulaşabilmek için bilgili ve kabiliyetli ekiplerle çalışmak isterler. Bu kabiliyet ve bilgi birikimini kazandırmanın çeşitli yolları vardır. En çok tercih edilen yöntem şirket içi ya da dışında düzenlenen eğitim organizasyonlarıdır. Proje yöneticileri çalıştığı ekibe temel düzeyde proje yönetimi eğitimleri organize ederek performanslarını ve aralarındaki iletişimi arttırmayı hedefler.

Proje yönetimi metodolojileri sektör ve fonksiyon bağımsız oluşturulduğu için aldıkları eğitim ekibe mutlaka katkı sağlayacaktır. Bu eğitimleri düzenlerken unutmamanız gereken nokta, onları zorunda oldukları bir işi yapıyormuş havasından sıyırmanız. Bu eğitimin geleceklerini pozitifi etkileyeceğini ve onları ödüllendirdiğinizi belirtin-belli edin.

Bkz. Yeni Mezunlarla Başarılı Proje Yönetimi Nasıl Yapılır?

Alınan eğitim sonrası ekibin her bireyi proje yönetimi konusunda yetenekli ve bilgi sahibi olacak. Bu bilgi birikimini projelerinde birbirlerinin hatalarını düzelterek, güçlü iletişim kanalları kurarak ve birbirlerinin sorularını yanıtlayarak kullanacaklar. Proje Yönetimi eğitimi sırasında uygulamalı örnekler sayesinde kendi işleri içinde taktiksel ve stratejik fikirler geliştirebilir, organizasyona pozitif katkı sağlayabilir. Bu noktada verilen eğitimler daha çok örnekler ve proje yönetimi süreçleri üzerinden gitmelidir. Proje yönetimi süreçlerini öğrenerek, sağlıklı iletişimin projenin başarısı için ne kadar önemli olduğunun, organizasyonun diğer kolları ile uyumlu çalışmanın önemini daha iyi anlayacaklardır.

Eğitim düzenlemeye karar verdiğiniz zaman karşılaşacağınız en büyük sorunlardan birisi bütçe olacaktır. Proje bazlı düşünürseniz hiçbir müşteri eğitimlerinize fon sağlamak istemeyecektir. O yüzden bunu firma ile yada varsa PMO ile organize etmeli ve ihtiyaca göre ekip, departman yada bütün firma düzeyinde düzenlemelisiniz. Alınan eğitimler sonrasında elde edilen çıktıların kalitesini gördükten sonra firmalar yapılan yatırımların boşuna olmadığını anlayacaktır.

Organizasyonel katkıdan bahsetmişken, proje ekibinin yetkinliklerinin artması organizasyonun olgunluk seviyesini de yukarılara çekecektir. Şirketlerin proje yönetim kültürleri/usulleri proje yönetim olgunluk seviyelerini (PYOS) gösterir. Ibbs ve Kwak 2000 yılında yayınladıkları çalışmalarında PYOS’u detaylı şekilde tanımlamışlardır. Prof.Dr. H.Murat Günaydın ve Beset ise bu modelin Türkiye de geliştirilmesini ve tasarım alanındaki ölçüm örneklemesini 2010 yılında İstanbul, Ankara ve İzmir’deki 78 şirket üzerinde çalışarak yapmışlardır.

İçeriği belirme noktasında sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bunun için proje hedeflerinizi, organizasyonel yapınızı ve ekibinizin bilgi birikimini iyi analiz etmeniz gereklidir. Fakat genel olarak firmalar Proje Yönetiminin 10 bilgi alanını ve 5 sürecini ekibe aktarmayı hedefler. Bunlara ek olarak, iş takvimi oluşturma teknikleri, WBS tekniği, risk planı geliştirme gibi konularda da verilecek eğitimler hedeflere ulaşmanıza ve ekibin ortak bir dil konuşmasına katkı sağlar.

PMI Proje Yönetimi ve PMP Sertifikası Eğitimi

Proje Yönetimi ve İş Analizi Disiplinlerini Nasıl Entegre Edeceksiniz? Bu iki metodolojinin ortak yanları neler? Kafanızı kurcalayan bütün soruların cevabı bu e-kitapta! İndirmek İçin Tıklayın

Blog Kategorileri