Gereksinim Analizi Bir Son Değildir

İş analistleri bugünlerde toplantılarda not alıcı ya da eğitilmekte olan proje yöneticisi imajını yıkmak için mücadele ediyor. Ne yazık ki bu problemin kaynağı gereksinimlerin üzerine fazlasıyla odaklanılmasından kaynaklanıyor.
İş analistlerine ne yaptıklarını sorduğunuzda ‘gereksinimleri belirler ve sonra da belgelendiririz’ derler. Birçoğu farkında olmayabilir ama iş analistleri, gereksinimleri nihai ürünleri olarak görürler ama son ürünleri gereksinimler değildir, onların son ürünü ihtiyaçları giderilmiş paydaşlardır.

Bir gereksinim yönetimini yapacak sertifikaya sahip olsanız da elde ettiğiniz sonuç iş amacını karşılamıyorsa, başarısız olmuşsunuz demektir. Gereksinimlerin çeşitli yönlerine odaklanılmış bir perspektif yerine, değer yönetimi gibi bir perspektif iş başarınızı arttıracaktır.

Değer yönetiminin bileşenleri;

– Paydaş ihtiyaçlarının karşılanması
– İhtiyaçların tatmin edici olup olmadığının belirlenmesi
– İhtiyaçların karşılanması için en iyi çözümün belirlenmesi
– Çözüm için ortak bir anlayış inşaa edilmesi
– İhtiyaçtan memnunluğun doğrulanması

Bu maddeler kulağa daha çok iş analizinin nasıl olması gerektiği gibi geliyor, değil mi? Aslında iş analizi değer yönetiminin biraz daha karmaşık bir versiyonudur diyebiliriz. Değer yönetiminin yanında ürün yönetimi ve proje yönetiminin birçok kolunu da içerir. Bu şekilde çözümün ortak bir anlayış üzerine inşa edilmesi sağlanır.

Blog Kategorileri