Genel-Proje Yönetiminin Rekabete Etkisi

1 İşe 100 kişi mi? 100 İşe 1 Kişi mi?

Profesyonel Proje Yönetim Metodolojilerinin Sağladığı Rekabet Avantajları:

Endüstri devrimi ile birlikte bir veya birkaç kişiden oluşan üretim ve zanatkarlık işletmelerinin yerini daha hızlı, ekonomik ve işlerin sistematik olarak yapıldığı karmaşık yapılar almaya başlamıştır.
Ford’un otomobil üretim fabrikasında seri üretim yapılabilmesi için mühendisler bütün işleri bir kişi tarafından yapılabilecek, küçük iş parçalarına bölerek tanımlamaya çalışmışlardır ve üretimdeki başarının temelinde bu çalışma yer almıştır. Bu çalışmalar, hedefe başarılı bir şekilde ulaşmak için usuller, araçlar, süreçler ve kurallar geliştirilmesi yönüyle, modern üretimde metodoloji ile çalışmanın yarattığı farka önemli bir örnektir.
Metodoloji ile çalışmanın önemi, endüstriyelleşmenin başından itibaren ortaya çıkmakla birlikte, bilgi birikiminin ve uzmanlaşmanın arttığı, işletme yapılarının ve işlerin karmaşıklaştığı günümüzde, çok daha hayatidir. Neredeyse bütün disiplinler için usul, kurallar ve süreçler oluşturulmuş olup, edinilen tecrübeler doğrultusunda güncellenmektedir. Bu metodoloji alanlarından bazıları, Proje Yönetimi,
İnnovasyon Yönetimi ve Kalite Yönetimi olarak karşımıza çıkmaktadır.

İşletmelerin temel amacı sürdürülebilir başarıyı yakalmaktır. Bu başarı ölçütü bazı işletmelerde verimlilik ve karlılık iken, kar amacı taşımayan kurumlarda hizmet kalitesi olarak tanımlanabilir.
Başarının tesadüfi olmaması ve tekrar edilebilir olması en az elde edilmesi kadar önemlidir. Bu da ancak her konuda uygun bir metodoloji ile mümkündür.

Günümüzde büyüyen yapıların, stratejileri kapsamındaki projelere ilave olarak, bazı operasyonel işlerde dahi klasik hiyerarşik yapının yarattığı hantallığı azaltmak ve verimliliği artırmak için söz konusu işleri proje olarak ele alıp yönettiğini görüyoruz. Bu da Proje Yönetiminin metodoloji ile yapılmasının önemini artırmaktadır.

Proje Yönetimini uygun bir metodoloji ile yapmayan şirketlerde;

• Gecikmelere, yüksek maliyete ve kapsam sapmalarına,

• İletişim sorunlarına,

• Değer yaratmayan yönetimsel faliyetlere ve krizlere,

• Başarıya ulaşmak için anlık mucizevi çözüm ihtiyaçlarına,

• Proje yönetim zafiyetlerine raslanabilir.

Diğer taraftan uygun metodoloji ile proje yönetilmesi ise şirketlerde;

• Proje yönetim felsefesinin bütün şirkette benimsenmesine,

• İzlenebilir süreçlerin oluşturulmasına,

• Doğru hesaplanan maliyetlere ve tahminlere,

• Müşterilerin gözünde yüksek itibar elde edilmesine,

• Personelin öz güveninin artmasına ve mesleki tatmine,

• İçselleşmiş bir kalite anlayışına ve işlerde bireysel farkındalığa,

• Denetlenebilir çıktılara ve hesap verilebilirliğe,

• Etkin raporlama ve verimli iletişime hayati derecede katkı sağlar.

Bilgi birikiminin hızla arttığı ve entellektüel sermayenin çok önemli olduğu günümüz pazarında iyi bir strateji kurgulayıp izleyen şirketler ortalamanın üzerinde başarı elde ederler. Bu stratejinin başarıya ulaşması için, doğru projelerin yönetilmesi ve projelerin doğru yönetilmesi esastır. Dolayısıyla faaliyetlerini uygun metodolojiler çerçevesinde yürüten ve yukarıda belirtilen faydaları sağlayan şirketlerin rekabet gücü diğerlerinden çok daha yüksektir ve onları yükselen bir değer haline getirir.

Blog Kategorileri