PMP sertifikasyonu size proje yönetimiyle alakalı olan bilgi alanları için bir temel dayanaktır. Bu sayede yapacağınız proje faaliyetlerini PMBOK kitabına göre gerçekleştirme yeteneği kazanarak PMI’nın (Project Management Instute) proje yönetim metotlarını öğrenirsiniz.
Son açıklanan verilere göre dünya üzerinde 650 binden fazla PMP sertifikasyonuna sahip olan insan var. Bu yüzden sizi diğerlerinden ayıran farklı özellikleriniz, kabileyetleriniz olmalı. İlk olarak kendi gelişiminiz için bazı sorulara cevap vermeniz gerekmektedir. Seni diğerlerinden ayıran özelleğin, diğerlerinden farklı yapan ne? Bir projede çalışanlarınıza neler katabilirsiniz? Çalışanlarınız diğer insanların arasından neden sizi proje yöneticisi olarak görsün? Bundan sonra iyi bir iş bulmak ve ya kendinize PMP’yle ilgili bağlantılar yapmanız için önemli olan ikinci aşamaya geçiyoruz.
Özgeçmişiniz, bir iş görüşmesine gittiğiniz zaman insanların size sorduğu ilk şeydir. Özgeçmişiniz güçlü olmadıkça şans yanınızda olmayacak ve iş dünyasında fazla ilerleyemeyeceksiniz. Hedefleriniz arasında yer alan iyi bir firmaya kabul edilmek için özgeçmişinize özen göstermelisiniz. İnsanların sizin görünmeyen yüzünüzle alakalı iyi fikirlere sahip olması için yeterli verileri özgeçmişiniz üzerinde göstermelisiniz. Aşağıda özgeçmişinizin olması gereken şekli ile alakalı bazı tavsiyeler yer almaktadır.
1-İstediğiniz firmada, istediğiniz pozisyona uygunluğunuz göstermek için özgeçmişinizi güncel tutun.
2-Kişisel bilgilerinizden sonra yeteneklerinizi ve tecrübelerinizi ekleyin. İş tecrübenize göre anahtar kelimeler yazarak gelişmiş aramalarda aranan kelimeyle sizin yazdığınız kelimelerin daha kolay eşleşmesini sağlayın.
3-Profesyonel olarak başardığınız projeleri, gerçekleştirdiğiniz fikirleri yazın. Açık sözlü olup, mümkün olduğu kadar her şeyin niceliğini belirtin. Bunu yaparken potansiyel bir çalışanın anlayabileceği bir dil kullanın.
4-Çalıştığınız tarihlerinizi listeleyin ve detaylarını yazın.
5-Ödül ve övgüyü hak eden şeyleri yazın.
Daha sonra kendinize iş bağlantıları oluşturarak bunları geliştirin. Bu yaklaşım her zaman size iyi şeyler kazandırır. Yerel PMI derneklerine katılmayı düşünebilirsiniz. PMI dernekleri yeni konuşmacılar ve ilginç konular için hep bir arayış içindedir. Buralardaki tartışmalarda konuşmak için fırsatlar arayın. Ayrıca dergiler, yerel gazeteler ve diğer mecralarda makaleler yazabilirsiniz. Dahası, bilindiği gibi konuşmacı arayan proje yönetimiyle alakalı başka organizasyonlarda vardır. Bu organizasyonlarda da bağlantılar yaratarak diğer proje yöneticileriyle iletişim kurmaya çalışın. PMI dernek toplantılarına katılarak kartvizitlerinizi vererek kendi reklamınız yapın. Böyle şeyler fark edilme ihtimalinizi arttırmanın tek yoludur. Unutmayın ki, bağlantılarınız size proje yönetimi toplumunu ve bununla ilgili eğilimleri anlama yeteneği kazandırır.
Diğer bir madde ise kendi kişisel markanızı yaratın. Sizi diğerlerinden ayıran özelliğinizi ve uzman olduğunuzu düşündüğünüz alanları belirleyerek başlayabilirsiniz. Bu günlerde sosyal becerilere ve güçlü liderlik yeteneklerine epeyce bir vurgu yapılmaktadır. İlgi duyduğunu sektörün ve firmanın nelere ihtiyaç duyduğunu yada duyacağıını düşünüyorsanız çalışmalarınızın odak noktasını bu yöne çevirin. Ek olarak kendi kişisel SWOT analizinizi yapabilirsiniz. Böylelikle kişisel olarak güçlü ve zayıf yönlerinizi ve içinde bulunduğunuz fırsatları ve tehditleri öğrenebilirsiniz. Bu analizler sürekli olarak kendinizi geliştirmeyi ve kariyerinizde ileriye doğru ilerlemenizi sağlar.
Kariyeriniz boyunca çalıştığınız ekiplerden ve yöneticilerden neler öğrendiniz?
Kendi yaptığınız doğrular, başkalarında gördüğünüz yanlışlar neler?
Sizin Gibi #saglamyonetici Kayıtsız Kalmamalı!
Twitter’dan #saglamyonetici hashtag ile görüşlerinizi paylaşın