Genel – Capm Sertifikası İçin Önemli Tavsiyeler

Geçmişte proje yönetimi konusunda deneyimleriniz varsa, fakat PMP (Project Management Professional) için yeterli değilse, ya da yeni başladıysanız, ozaman CAPM (Certified Associate Project Manager) – tam sizin içindir.

İlgili Makaleler: Nasıl PMP Olunur?

CAPM Sertifikası Kimler İçindir?

1. Forumlara ve alanında uzman kişilerin yazılarını ve tavsiyelerini incelediğinizde size sınav odaklı olan PMI derslerine ve PMP Sertifikası kurslarına katılmanızı ve proje yöneticisi bilgi bankası olan PMBOK ‘u edinmenizi tavsiye eder. Daha sonra mesleki gelişim ünitesine (PDUs) ihtiyacınız olacaktır. Birçoğu test halinde hazırlanmış sorular ve vaka çalışmaları size sağlanan en kullanışlı araçlardır.

2. PMBOK’a çalışın. Kolay geliyor değil mi? Fakat 589 sayfanın içinde birçok bilgi var, bu yüzden bir çalışma programına ihtiyacınız var.

3. Bir çalışma programı oluşturun. Test için bir tarih seçin. İlk olarak kurslara detaylı çalışmak ve metodolojiyi öğrenmek için gidin ve daha sonra son haftayı yeniden gözden geçirmek için kullanın. Her ünitenin sonunda, ünite gözden geçirme testleri mutlaka yapın. Eğer yüzde 80 ve üzeri bir not alamadıysanız ilgili dersi tekrar gözden geçirmenizde fayda var. Konuları yeniden gözden geçirdiğiniz zaman CAPM testleriyle alıştırma yapın ve değişik bilgi alanlarından gelen sorulara kendinizi hazırlayın

İlgili Makale: PMP Sınavında İşinize Yarayacak 100 İpucu

4. Temel formülleri öğrenin. Eğer bütün maliyeti kontrol etme formüllerini öğrenirseniz bu harika. Eğer yapamasanız, maliyet sapması, maliyet performansı göstergesi, program sapması ve program performans endeksi formüllerine odaklanın ve diğerlerinin ne olduğunu bildiğinize emin olun. İletişim kanalları için formülleri öğrenin. Ve bunları tek başınıza yardım almadan yazabildiğinizden emin olun.

5. Bilgi alanlarını ve ilişkili oldukları süreç gruplarını öğrenin. PMBOK rehberinin 61. sayfasında çizelgeyi bulacaksınız. İlk başta biraz ürkütücü gelebilir, fakat amacınıza ulaşacaksınız. Test olmadan önce, bunu not düşmeniz gereken ikinci şey olarak hafızasınıza kazıyın.

6. ITTOs size kalmış. Bunda ayrı fikirler görebilirsiniz fakat her süreç için anahtar ITTOs’ ları iyice anlayın. Eğer bunları ezberleme kapasitesine sahipseniz, mutlaka ezberleyin.

*ITTO= Girdiler, araçlar ve teknikler, çıktılar. (Inputs, Tools,Techniques,Outputs)

7. 3-6 arasındaki ünitelerdeki testlerin yüzde 50 sine ihtiyacınız varsa stratejik olunuz, bu yüzden odağınızız yüzde 50 si bu kitabın bir parçası olmalı. Birkaç bilgi alanında az yetenekli olabilirsin ama hala geçebilirsiniz.

8. Başarılı/başarısız iki seçeneği olduğunu hatırlayın. Yüzde 80- 90 oranında bir puana ulaşmayı amaçlamayın. Çünkü, gerçek test alıştırma sorularından daha zordur. Nereye bakarsanız bakın yayınlanmış bir geçme notu yoktur.

9. Ücretsiz çevrimiçi alıştırma testlerinden sakının. Bazıları PMBOK 4 temelindedir. Ve bunların çok uzun olduklarının farkına varacaksınız. Bunları PMBOK 5 metodolojisi ile benzer olduğundan emin olana kadar yapmayınız. Diğer alanlar kısa ve çok zor soruları barındırır. Ve bunlar size, fazladan test soruları için para ödemenize sebep olur.

10. Panik yapmayın. 3 saat bu test için uzun bir süre ve de formüllerinizi ve bilgi alanlarınızı başlamadan önce not alabilirsiniz. Emin olmadığınız soruları birinci turunuz sırasında not edin ve daha sonra derin bir nefes alın, kafanızı boşaltın, odağını tekrar toplayın ve soruları tekrardan yapmak için işe koyulun. Fakat bu esnada sadece not aldığınız sorulara odaklanın. Göreceksiniz ki bu sorular artık daha kolay gelecek ve kaçırdığınız noktaları yakalayabileceksiniz.

11. Test yerine nasıl gitmeniz gerektiğini bildiğinizden emin olun. Aslında çocukluğumuzdan beri her sınav sürecinde bize tembih edilen klasik öğütlerden birisi. Yukarıdaki tavsiyelerin geri kalanı gibi… Sınav yerinizde erkenden olmak ruh halinizi rahatlatması ve daha rahat test çözmeniz açısından daha iyi olacaktır.

İyi şanslar, eklemek istediklerinizi yorum bölümünde yazarak paylaşabilirsiniz. Sormak istediğiniz bir şey varsa, bu adresden sorabilirsiniz.

Proje Yönetimi ve İş Analizi Disiplinlerini Nasıl Entegre Edeceksiniz? Bu iki metodolojinin ortak yanları neler? Kafanızı kurcalayan bütün soruların cevabı bu e-kitapta! İndirmek İçin Tıklayın

Blog Kategorileri