Home Blog Entegrasyon Yönetimi – Proje Yönetiminin Farklı Bileşenleri İçin Yapılandırma İşlemi

Entegrasyon Yönetimi – Proje Yönetiminin Farklı Bileşenleri İçin Yapılandırma İşlemi

0
144

Konfigürasyon yönetiminin beş kısmının uygulanması:

Yapılandırma (konfigürasyon) proje yönetiminin en önemli açılarından biridir. Çok sayıda bileşeni olan projeler için konfigürasyon uygulanabilir.

Konfigürasyon yönetiminin iki temel tanımı şu şekildedir:

1. Projenin tüm varlıklarının tanınması, takip edilmesi ve bunların yönetilmesidir. Bu tanım software geliştirme projelerindeki konfigürasyon terimi ile alakalıdır çünkü bu alanda da kod bileşenlerinin, işletilebilir paçaları gibi elemanların toplanmasını ifade eder.

2. Konfigürasyon yönetimi ayrıca projenin yarattığı ürünü tanımlayan üst verinin (metadata) tanımlanması, takip edilmesi ve yönetilmesini de ifade eder. Bu tanımda, konfigürasyon temel olarak ürünün ayrıntılı tanımlamasıdır. Örneğin, eğer bir laptop üretiyorsanız, konfigürasyon hard diskinin kapasitesi, hız gibi teknik özelliklerini belirtir.

Konfigürasyon yönetimi sürecini oluşturan maddeler şöyle açıklanabilir:

Planlama:

Konfigürasyonu yönetebilmek için önceden planlayarak süreçleri, prosedürleri, araçları, dosyaları ve veritabanlarını oluşturmalısınız. Ayrıca hangi varlıkların önemli olduğuna ve bunların nasıl sınıflandırılıp raporlanacağı konusunda bir karara varmanız gerekebilir. Bu şekilde yapılan açık ve belli planlamanın sonuçları Konfigürasyon Yönetimi planında belgelendirilir.

Takip etme:

Varlıkların projenize ne zaman tahsis edileceği, nerelerde kullanılacağı, kimlerin bu işten sorumlu olduğu gibi konuları tanımlamak için süreçlere ve sistemlere ihtiyaç duyarsınız. Bir projenin somut bir başlangıcı ve bitişi olduğu için, tüm varlıklar kesin olarak bir yere gitmelidir. Bu final dağıtımında, operasyon veya destek alanında olduğu gibi ıskartaya çıkarılması gibi sebeplerle de olabilir. Projenin teslim edilebilir büyük parçaların inceleyebilmeli ve hangi kısımların nereden nasıl geldiğini gösterebilmelisiniz. Ayrıca proje bittikten sonra da varlıkların nerede hangi durumda olduğuna gösterebilmelisiniz.

Yönetme:

Varlık yönetimi demek aktif kazançların yani gelirlerin güvenli, korunmalı ve doğru amaçlar için kullanılmasını yönetmek demektir. Örneğin, projenizin ilk sırada ihtiyaç duymadığı ve satın alınmış bir varlığın takip edilmesi bir işinize yaramaz. Ayrıca takip etme sisteminiz pahalı bileşenlerin korunmasız bir depolama odasında korunduğunu gösterebilir fakat gerçekten burası onlar için uygun yer midir? Varlık yönetimi sadece ihtiyacınız olanı elde etmenizi sağlamalıdır.

Raporlama:

Konfigürasyon yaparken neye sahip olduğunuzu ve bunların nerede olduğunu aynı zamanda finansal durumu yani harcamaları, bütçeyi gibi etkenleri gösteren raporlamalar yapmaya ihtiyacınız olur.Eğer üst verinin konfigürasyonunu takip ediyorsanız, mevcut ürününüzün tamamının ayrıntılarını raporlayabilmelisiniz.

Denetleme:

Konfigürasyon sürecinin bütünlüğünün periyodik olarak konfigürasyon elemanlarının denetimleri sonucunda doğrulanması önemli bir etkendir. Bu aşama konfigürasyon elemanlarının fiziksel olarak detaylı şekilde incelenmesi veya bu elemanların sayılmasını ve bunların beklenen yapılandırma yönetimi sonuçları ile karşılaştırılmasını kapsar. Ayrıca doğru yöntemlerin ve süreçlerin işlenmesine devam etmek amacıyla da konfigürasyon değişim sürecini denetlemek isteyebilirsiniz.

Eğer projenizde konfigürasyon yönetimini uyguluyorsanız, bu iş için özel olarak belirlenmiş bir konfigürasyon yöneticisine sahip olmanız önerilir. Bu projenizin ne kadar varlık takibi ve yönetimi yaptığına bağlı olarak yarı zamanlı bir görev olabilir. Bu işten sorumlu kişi tüm süreç için sorumlu olmakla beraber planlama, yönetim ve denetleme sorumlulukları üzerine de yoğunlaşır.

Proje Yönetimi ve İş Analizi Disiplinlerini Nasıl Entegre Edeceksiniz? Bu iki metodolojinin ortak yanları neler? Kafanızı kurcalayan bütün soruların cevabı bu e-kitapta! İndirmek İçin Tıklayın

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here