Portföyünüzdeki projeleri karşılaştırmak ve önceliklendirmek zor olabilir, çünkü birçok değişik proje vardır. Bazı projeler gelirinizi arttırabilir, bazıları maliyetinizi azaltabilir ve bazıları iç kapasitenizin oluşmasına yardım edebilir. Bunların hepsinin bazı yararları var fakat hangisinin en değerli olduğunu ve hangisinin sizin hedeflerinize en çok uyduğunu anlamak kolay olmayabilir. Projelerinizi karşılaştırmanızın bir yolu da ortak bir olurluk önerisi yoluyla olur. Olurluk incelemesi için proje sponsoru sorumludur.
Bkz. Projelerin Başarısızlık Nedenleri
Olurluk incelemesi aşağıdaki bilgileri içermelidir:
Fikirden Projeye İş Analizi Eğitimleri TheBASolutions Farkı İle Başladı
Projenin tanımı: Bu amaçlanan şey için açık bir tanımdır. Bunu maksimum iki paragraf tutun, ayrıca bu döküman diğer insanların da anlayabilmesi için yeterli bilgi sağlandığına emin olmak amaçlanmıştır.
Varsayımlar: Başarılı olmak için projede meydana gelebilecek koşulları ve olayları listele. Varsayımlar %100 gerçek olmasa bile doğru oldukları düşünülen şeylerdir. Bazı belirsizlikler vardır, fakat olurluk incelemesi kesin şeyleri planlamanın ve tanımın amacı için doğru varsayar.
Riskler: Projenin başarısı için büyük engel teşkil edebilecek koşulları ve olayları listele. Riskler meydana gelme olasılığı taşır, fakat meydana gelmesi garanti değildir. Riskler genellikle projeye zarar veren kötü şeyler gibi görülür.
Finansal model: Organizasyonunuz tüm projeler (ROI, EVA vb.) için ortak bir finansal model yaratmalıdır. Eğer ki projelerinizi elmalarla-elmalar(birbirleriyle ilişkili) ilkesine dayanarak kıyaslıyorsanız bu son derecede önemlidir.
Tahmin edilen işletme yararı: Ortak finansal modeliniz açısından somut ve soyut varlıklarınızı belirlemeyi denemelisiniz. Bazı işletme faydaları dolaylı olabilir, fakat faydalar diğer projelerle kıyaslamak için mümkün olduğu kadar somut olmalıdır.
Bkz. Tahminleme
Tahmin edilen maliyet: Maliyetlerin tahminini olabildiği kadar doğru sağlayın. Sizin bölümünüz gerekli hatasızlık seviyesi için bir standart kurabilir. Olurluk incelemesi için, tahmini maliyetin %35-%50 aralığında olmasını arayabilirsiniz.
İşbirliği: Bu işin sizin bölümünüzün hedef ve stratejilerine göre nasıl katkı sağladığını ve uyduğunu belirterek sırasını onaylayın. Sizin kuruluşunuz işbirliğiniz için önceden tanımlanmış bir modele ve ortak değerlendirme planına sahip olmalıdır, böylece siz projeleri verimli bir şekilde karşılaştırabilirsiniz.
Çalışmak gerekli mi?: Bu işin önemli olduğunu hissedip hissetmediğinizi açıkça belirtin.
Bazı işler ayarlanmamış ve açıkça bir işletme yararı yoksa bile yasal yada düzenleyici sebepler için gerekli olabilir.
Bkz. İş Atamaları için dikkat edilmesi gereken 8 nokta
Aciliyet: Projenin zamanını tanımlayın. Bazı projelerin kesin bir zamanda başlaması gerekir. Bazı projelerin kesin bir zamanda tamamlanması gerekir. Diğer projeler yılın içinde herhangi bir zamanda uygulanabilir.
Bu yıl uygulamamanın sonuçları: İşi uygulamamanın sonuçlarını tanımlayın. Çoğu vakada, bu sadece işletmenin yararlarını ve işbirliğini bilmek için önemlidir. Bu çok fazla işmiş gibi görülebilir. Bununla beraber olurluk incelemesi projelerin ödenek aldığını yada almadığını belirlemek için de kullanılır. Yani olurluk incelemesinde doğru miktarda zaman harcamak önemlidir. Eğer ki bu dökümanda iyi bir iş çıkarılmazsa, projeniz daha detaylı ve ilgili bilgilere sahip diğer projelerle uygun şekilde karşılaştırılmayabilir.
Proje Yönetimi ve İş Analizi Disiplinlerini Nasıl Entegre Edeceksiniz? Bu iki metodolojinin ortak yanları neler? Kafanızı kurcalayan bütün soruların cevabı bu e-kitapta! İndirmek İçin Tıklayın