İş analistliği son 10 yıl içinde meslek olarak popülaritesini epeyce arttırdı. Profesyonellerin ve danışmanların neredeyse hepsi bir araç kiti oluşturma üzerine çalışıyor ve bu şekilde şirketlerin daha kolay karar almasını sağlamak istiyorlar.
Sektörde gördüğümüz zorluklardan biri, çeşitli gereksinimlerin anlaşılamamasıdır. İşin bizi ilgilendiren kısmı ise iş ihtiyaçlarına ve anahtar stratejik gündem maddelerine bağlı kalmadan çözüm üretmek gibi bir hatayı profesyoneller ve iş liderlerinin dahi yapıyor olması.
Dikkate alınacak ilk şey gereksinimin tanımıdır ikincisi ise 4 temel ihtiyacı ve bunların nasıl uygulanacağını bilmek. Gereklilik dediğimiz şeyi bir iş sorununu çözmek ya da bir fırsatı geliştirmek için gerekli olan durum veya yetenek olarak tanımlayabiliriz. Bunun sözleşme, şartname veya resmi olarak dayatılan iş kuralı gibi bir iş kısıtlamasını karşılaması gerekir.
Bahsettiğimiz 4 temel gereksinim şunlardır;
İş Gereksinimleri: Bunlar genellikle işin ne elde etmek istediğini gösteren üst düzey ifadelerdir. İş hedefleri, amaçları ve ihtiyaçlarını içerirler. Genellikle iş gereksinimleri dikkate alındığında değerler, yol gösterici ilkeler, stratejik gündem maddeleri, stratejik girişimler, paydaşlar ve sonuçlar da dikkate alınmalıdır. İş gereksinimlerini oluştururken ekibin, organizasyonun stratejik gündeminde neyin olduğunu ve bunun önemini anlaması zorunludur.
Paydaşlar Gereksinimleri: Bunlar köprü gereksinimleridir. Paydaş ihtiyaçlarının ve onların iş çözümüyle olan etkileşimlerinin temsilidir. Paydaş Gereksinimleri için anahtar ihtiyaçları yakalamak ve bunları iş gereksinimleriyle özdeşleştirmek gerekir.
Çözüm Gereksinimleri: Bu gereksinim, hem iş hem de paydaş gereksinimlerinin karşılanması amacıyla çözümün özelliklerini açıklar. Çözüm Gereksinimleri işlevsel ve niteldir. İş çözümünü etkili kılan davranışsal ve çevre koşulları tarif edilir. Herkesin en sevdiği gereksinim türü çözüm gereksinimleridir, bu anlayış pek doğru bir anlayış değildir. Çözüm gereksinimleri iş ve paydaş gereksinimleriyle uyumlu olmalıdır. Çözüm gereksinimini atlamak zaman, para ve kaynak kullanımını olumsuz etkiler.
Geçiş Gereksinimleri: Bu gereksinim türü uygulamalarla ve değişim durumlarıyla alakalıdır. Etkin ve verimli bir geçiş çözümü için iş ve paydaş ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde gereken şartların neler olduğunu ortaya koyar.
Özetle,
“Problemi ve fırsatları anlamak profesyonelliği ya da liderliğin sınırlarını aşan bir eylemdir. İnsan kaynakları, bilgi teknolojileri, kurumsal hizmetler veya herhangi bir başka bölümde çalışmanız fark etmez her şekilde başarılı iş çözümleri oluşturmanın yolu gereksinimleri tespit etmekten geçiyor.”