Bir ERP projesi temel itibariyle aşağıdaki parçalardan oluşmaktadır. Her bir parça için çeviklik adına neler yapılabilir sorusuna yanıt aradığımız yazı dizisine devam ediyoruz. Bu yazıda Canlı Öncesi Hazırlık ve Canlıya Geçiş Sonrası Destek aşamalarını ele alıyoruz.
Canlı Öncesi Hazırlık aşamasında yapılabilecek olanlar:
Canlı öncesi hazırlık; veri hazırlığı, kullanıcıların eğitimi gibi fiziki hazırlıkların yanı sıra kullanıcıların zihni olarak sürece ve sonrasına hazırlığını da içermektedir. Genellikle bu aşamada süre baskısı nedeniyle stresli bir süreç yaşanır ancak atılacak adımlar sayesinde bu süreci kolaylaştırmak mümkündür. Bu aşamada;
- Paralel kullanım yapın, bu esnada yapılan geri bildirimlerin sonraki süreçlerde kullanıcının işini kolaylaştıracağını hatırlatın.
- Özellikle karmaşık yapıdaki veri aktarımlarınız için hazır aktarım mekanizmaları oluşturun. Bu sayede gerektiğinde veri aktarımlarını tekrarlanabilirsiniz.
- Özellikle performans problemi oluşturabilecek alanlarda yer alan kodlarınızı çevik metodolojiler kullanarak gözden geçirin.
- Test süreçlerinde kullandığınız otomatik test altyapısını veri aktarımı sonrasında yeniden çalıştırın ve veriden kaynaklanan bir problem olup olmadığını test edin.
- Yeni programın kullanımı hakkında eğitim verin ve belirli bir seviyeye ulaşmamış kullanıcılar için bu eğitimi tekrarlayın.
- ERP’nin entegre olduğu çevre sistemlerin canlıya geçiş öncesi hazırlık seviyesini kontrol edin ve periyodik olarak eşgüdümü sağlayan çalışmalar yürütün.
- Kullanıcıları sistem geçişi sonrası beklenen problemler ve yeni sisteme alışma süresi konusunda bilinçlendirin ve cesaretlendirin.
- Dönün ve bu safhadaki hedeflerin ne kadarında başarılı olduğunu değerlendirin
Canlıya Geçiş ve Canlı Sonrası Destek aşamasında yapılabilecek olanlar:
Bu aşamada;
- Kullanıcı problemleri tespit edildiğinde anında müdahale ederek çözüm üretecek bir ekibiniz bulunsun.
- Kullanıcıları erişebilecekleri yardım kanalları konusunda bilgilendirin.
- Sistemin stabilizasyonunu ana odağınızda bulundurun, ikinci safha geliştirmeleri stabilizasyon sonrasına bırakın.
- Sistemi canlıya geçiren ekip ve destek verecek ekip arasındaki iletişimi kuvvetlendirin.
- Projeye ait kapanışı yapın, öğrenilmiş dersleri çıkararak yansıtabileceğiniz tüm alanlarda bu dersleri değerlendirin.
- Dönün ve bu safhadaki hedeflerin ne kadarında başarılı olduğunu değerlendirin
Bu yazı ile ERP projelerinde çevik yaklaşımlar dizisini noktalamış oluyoruz.