Çevik Proje Yönetiminde Kalite Kontrol ve Güvence Süreci

TS 9005’e göre kalite denince bir ürün veya hizmetin belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayanan özelliklerinin toplamını, kalite kontrol denilince kalite isteklerini sağlamak için kullanılan uygulama teknikleri ve faaliyetlerini, kalite güvencesi denilince ürün veya hizmetin kalite için belirlenen istekleri karşılamak maksadıyla yeterli güveni sağlaması için gereken planlı ve sistematik faaliyetlerin bütününü anlamak gerekir. Kalite Güvence ve Kalite Kontrol tanımı arasındaki fark, üretim sektöründe daha belirgin iken bu iki kavram diğer sektörlerde genellikle birbirinin yerine kullanılmaktadır. Bilgi Teknolojileri sektöründe Kalite Güvence geliştirme sürecinin iyileştirilmesine odaklanırken yazılımdaki hataların bulunması ve düzeltilmesi Kalite Kontrol konusudur.

Yazılım geliştirme faaliyetlerinin bazı açılardan hizmet bazı açılardan üretim olarak görülmesi sebebiyle de kalite güvencenin bu farklılıklara cevap verecek şekilde olması gerekmektedir. Bu sebeple de yazılım kalite güvencesinde ürün odaklı yaklaşımlar kadar süreç odaklı yaklaşımlar da önemlidir. Kalite Kontrol ve Kalite Güvence ürünün gereksinimlere uygunluğu güvence altına almak için tasarım ve üretim aşaması süreçlerinin tanımladıkları şekilde uygulanmaları öne çıkan bir durumdur. Çevik proje yönetiminde bu süreçlerin yürütülmesi sık değişen kapsam, planlamaya ve dokümantasyona ayrılan kısıtlı zaman gibi nedenler sebebiyle ikinci planda kalmaktadır. Bunu önlemek için Kalite Kontrol ve Güvence süreçleri tüm geliştirme ekibi tarafından benimsenmelidir, sonuç olarak kalite tüm ekibin sorumluluğudur. Ayrıca takım içinde bu süreçleri yürütecek ve takip edecek bir kişi seçilmelidir. Tüm ürün geliştirme süreci boyunca üretilen çıktılar kapsamla karşılaştırılarak ürün sahibi ile anlaşılmalıdır. Kapsam değişiklikleri özellikle iyi anlaşılarak test senaryoları üzerindeki yansımaları takip edilmelidir. Zamandan tasarruf etmek için test edilemeyecek kodlar yazmaktan kaçınılmalıdır.

Çevik proje ekipleri işi olabildiğince hızlı üretmekle meşgul ve baskı altındayken Kalite Kontrol ve Güvence süreçleri hala bütünün önemli bir parçasıdır. Projenin başından sonuna kadar ürünün ve sürecin durumunu yakından takip ederek, çevik yaklaşımları bu süreçlerde de benimseyerek Kalite Kontrol ve Güvence işleri çevik proje yönetiminin ayrılmaz bir parçası haline gelerek katma değer sağlayacaktır.

Blog Kategorileri