90’ların ortasında, internetin tamamen serbest bırakılmasıyla beraber Bilgi (Bilişim) Çağı sürecine de girmiş olduk. Bilgiye erişim şeklimizle beraber erişim hızımız ve bilgi işleme modellerimiz de değişti. Sosyal mühendisliğe, insan mühendisliğine şaşırırken şimdilerde Cloud’dan, Big Data’dan bahseder olduk.
Peki, sizce “bilgi” hala tek başına yeterli mi?
Teknolojik gelişmeleri, özellikle sektörü ve mesleğimizi düşününce, cevap maalesef; Hayır! Bilgi tek başına yeterli değil hayatlarımızda. Evet, hala bilgi güçtür! Fakat o bilgiyi işleyebilmek, bilgiyi uygulamak daha güçtür. Bunu biraz da “zordur” anlamında kullanıyorum.
“İş, işte öğrenilir” sözleri kulağımıza fısıldanarak mezun olduk çoğumuz. Zaten özel olarak BA’lere yönelik akademik eğitim programları mevcut değil. Hal böyle olunca da biraz işin içine girince çözdük olayı, biraz da teknik eğitimlerden destek aldık. Şimdilerde öyle bir zamandayız ki, MOOC olarak geçen online dersleri tamamlayarak uzman sayılan çok sayıda başarılı çalışan var. Belli konularda okul okumadan, diploma olmadan sektörde başarılı projelere imza atan bu insanların farkı, bilgilerini uygulamaya geçirebiliyor olmaları.
“Yıllardır yapıyorum” demeyin
Sektörde bir sürü proje yöneticisi, analist, teknik yönetici var. Bazıları ekip arkadaşlarının ufkunu açıp yeni bir şeyler öğretmeyi hedeflerken, kimi de bilgi çağına ayak uyduramayıp etrafındakileri mesleğine küstürüyor.
Böyle bir durumdaysanız eğer, ihtiyacınız olan vizyonu kendiniz yaratın. Yıllardır bu işi yapıyorum zaten, demeyin. Belki yanlış yapıyorumdur, belki eksiğim vardır diye düşünün ve doğru bilgiye ulaşın. Neyi bilmediğimizin farkına varmak gelişmenin en önemli başlangıç noktasıdır.
Bu farkındalık noktasına geldiğinizde de, ilgilendiğiniz konu ve mesleğiniz neyse onun hakkında araştırın, okuyun, eğitimlerine katılın. Mesleki teknik eğitimler, seminerler ve workshoplar sizi farklı bakış açılarına ve farklı bilgi kaynaklarına götürür. Edindiğiniz bilgiyi mesleğinizde nasıl kullanacağınızla ilgili pratikler kazandırır.
Özellikle bir BA olarak, farklı sektörlerde farklı projeler yapmak, farklı metodolojiler ve modellerle çalışmak ve bilginizi yaptığınız işe doğru yansıtabilmek işinizin, böylelikle de içinde bulunduğunuz projenin kalitesini arttırır.
Gelişmek asla tamamlanmayacak bir süreç ve içinde bulunduğumuz bu zamanda tek başına bilgiye sahip olmak değil, o bilgiyi hayata geçirebilmek asıl başarı.
Yazar : Sinem YİĞİT