Son zamanlarda çevik yöntemler ile ilgili çok tartışılan sertifikasyonlara yönelik görüşlerimi, tecrübe ve gözlemlerime bağlı olarak paylaşmak isterim.
Dünya üzerinde bir çok farklı kurum, çevik yöntemler ve bu yöntemlerin en yaygını olan Scrum için sertifikasyon programları sunmaktadır. Bunların arasında en popüler olanları şu şekilde listeleyebiliriz;
PMI-ACP (Agile Certified Practitioner): PMI tarafından verilen ACP sertifikası çevik yaklaşım ve yöntemler ile ilgili bilgilerin pekiştirilmesi ve ölçülmesine yönelik bir sertifikadır.
Bu üç kurumun sağladığı sertifikasyonların hangisinin daha önemli ve geçerli olduğu konusunda kesin bir şey söylemek çok doğru olmasa da, PMI kurumunun bilinirliği ve güvenilirliği nedeniyle ACP sertifikasının bir adım daha önde olduğunu düşünüyorum.
ACP sertifikası çevik yöntemlerin tümüne hitap ederken, diğer sertifikalar sadece belirli çevik yöntemlere özeldir. ACP sertifikasını diğerlerinden ayıran önemli farklılıklardan birisi de PMI kurumunun sertifika sahibi olmak isteyen adaylarda belirli ön koşullar aramasıdır.
- PMI-REP statüsündeki bir kurumdan 21 saat “Çevik Proje Yönetimi” eğitimi alınması
- Son 5 yıl içinde 2000 saatlik genel proje tecrübesi
- Son 3 yıl içinde 1500 saat çevik proje tecrübesi
PMI akredite test kurumları tarafından düzenlenen, 120 sorudan oluşan 3 saatlik bir sınav sonrası en az 80% başarı (PMI tarafından açıklanmasa da, bazı kaynaklarda bu şekilde belirtilmektedir) ile ACP sertifikası alınabilmektedir.
PMI Standartlarıyla Agile ve PMI-ACP Sertifika Sınavı Hazırlık Eğitimi
Diğer sertifikalardan farklı olarak; ACP sertifikasının 3 yıllık geçerlilik süresi vardır ve PMI sertifika sahiplerinin kendilerini geliştirmeleri ve öğrenmelerine dayalı bir sertifika yenileme süreci getirmektedir.
Özetle; PMI-ACP sertifikasının çevik yöntemlerle ilgili olan profesyoneller için diğer sertifikalara göre öncelikli olmasının temelde 2 önemli sebebi vardır.
1. PMI gibi geçerliliği ve bilinirliği oldukça yüksek olan bir kurum tarafından verilmektedir.
2. PMI-ACP sertifika sınavı ve eğitimleri çevik bazlı farklı metodlarda (XP, Lean, Kanban, DSDM, FDD, Scrum,…) uzman olan profesyoneller tarafından hazırlanmaktadır. Scrum.org veya Scrum Alliance gibi tek bir çevik yönteme bağlı kalmayan bir sertifikadır.